A Cellum Global befektetési megállapodást írt alá az indonéz Telkommal

forrás: Prím Online, 2018. január 30. 17:57

A Cellum Global stratégiai együttműködési és befektetési megállapodást írt alá kedden Budapesten a Metranettel, Indonézia piacvezető infokommunikációs (ICT) cégcsoportjának, a Telkom Indonesia leányvállalatával. A Délkelet-ázsiai telekommunikációs óriás kisebbségi tulajdonrészt szerez a mobilfizetési megoldásokat fejlesztő magyar cégben, és egyben biztosítja a Cellum fintech szolgáltatásainak elterjedését az indonéz piacon.

Indonézia Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdasága, az elmúlt fél évtizedben megközelítőleg 5%-os éves GDP növekedést volt képes fenntartani. 261 milliós népességének fele 30 év alatti. Az ország legnagyobb informatikai és kommunikációs cégcsoportja a Telkom, amely több mint 130 millió ügyféllel rendelkezik. A telekommunikációs óriás részben állami, részben magántulajdonban van, részvényeit több nemzetközi tőzsdén is jegyzik.

 

A megállapodás értelmében a Telkom két lépésben végrehajtott tőkeemeléssel 30,4%-os tulajdonrészt szerez a Cellumban. A cég operatív irányítása továbbra is a jelenlegi menedzsment kezében marad.

 

„A Cellum számára a megállapodás fontos mérföldkövet jelent. Jóval több egy jelentős pénzügyi befektetésnél. A Telkom már korábban a Cellum fintech platformját választotta üzleti szolgáltatásaihoz, a mai nappal pedig az indonéz infokommunikációs piac vezető vállalata teljes mértékben elkötelezte magát az együttműködésünk mellett. A partnerség lehetővé teszi számunkra, hogy üzleti tevékenységeinket magasabb szintre emeljük Indonéziában és térségében. A tőkeemelés pénzügyi szempontból erősebbé tesz minket, és tartani tudjuk termékfejlesztési és növekedési terveinket” – mondta Kóka János, a Cellum Global elnök-vezérigazgatója.

 

„A Telkom vezető szerepet játszik Indonézia digitális átalakulásában, amelynek a pénzügyi technológia nélkülözhetetlen eleme. A Cellum platformja biztos alapot nyújt számunkra olyan korszerű fintech szolgáltatások elindításához, amelyek könnyebbé teszik ügyfeleink életét, vállalati partnereinknek pedig új üzleti lehetőségeket jelentenek. A közeljövőben számos tranzakciós szolgáltatást tervezünk indítani Indonézia egész területén” – jelentette ki Joddy Hernady, a Telkom Indonesia médiáért és digitális szolgáltatásokért felelős alelnöke.

 

„Amikor közép-európai üzletemberek fontos külföldi piacra szeretnének belépni, tipikusan a nyugati országokban gondolkodnak. A mi iparágunk azonban más: jelenleg a világ leggyorsabban növekvő fintech piaca Délkelet-Ázsia” – tette hozzá Kóka János.