Egész Budapestet lefedi az Invitech Solutions IoT-hálózata

forrás: Prím Online, 2018. február 1. 19:11

Átadták az Invitech Solutions Budapestet lefedő LoRa-technológiájú IoT-hálózatát. Az Internet of Things (IoT - interneten keresztül összekapcsolt, irányított eszközök hálózata) platformjával a társaság az IoT-értéklánc minden elemét képes egymaga biztosítani vállalatok, államigazgatási és önkormányzati intézmények számára. 

Az alacsony energiaigényű, nagy hatótávolságú, vezeték nélküli LoRa-technológia segítségével a megbízók hatékonyan kapcsolódhatnak majd a kihelyezett IoT-szenzorokhoz. A nemzetközi LoRa-szövetség tagjaként a társaság missziójának tekinti a technológia elterjedését Budapesten, hamarosan pedig országszerte is.

 

A most átadott LoRa-rendszer egy LPWAN-alapú megoldás. Az LPWAN (Low-Power Wide-Area Network) egy alacsony energiaigényű, vezeték nélküli technológia, amely nagy hatótávolságra (a területi adottságoktól függően akár 10-15 km) képes biztosítani az eszközök kommunikációját. Emiatt kiválóan alkalmazható a nagyobb kiterjedésű, mobil-lefedettség vagy vezetékes energiaellátás nélküli területeken elhelyezett adatgyűjtő szenzorok információinak továbbítására. A most kiépített LoRa (Long Range) hálózat pedig az LPWAN technológiákon belül egy olyan protokoll, amelynek előnyei a nyílt forráskódra támaszkodó széles fejlesztői bázis, az adatok továbbításához városszerte telepített egységek kis helyigénye, illetve az extrém alacsony energiaigény.

 

 

A LoRa-alapú IoT-megoldások segítségével a közműszolgáltatók távolról is képesek leolvasni a fogyasztási adatokat, de a köztéri okos szolgáltatások is általánossá válhatnak (pl. világítás, közlekedés, parkolás). Ezek mellett pedig az irodaépületek üzemeltetésének monitorozásában is újabb távlatok nyílhatnak meg. Ilyen lehet egy létesítmény integrált felügyelete, szükség esetén a riasztás és a beavatkozás is. A társaságnak országszerte, már több IoT-megoldást alkalmazó pilot projektje bizonyította a technológia felhasználhatóságát.

 

„Pilot programjaink sikerrel bizonyítanak az ország több pontján. Egy vidéki nagyvárosban a helyi közműszolgáltató részére végzünk fogyasztásmérést szenzorok segítségével, Budaörsön egy közvilágítást okos világítássá fejlesztő programunk fut, míg máshol az állattenyésztés hatékonyabbá tételében teszteljük megoldásainkat. Hamarosan pedig az ország mind több pontján jelen leszünk IoT-megoldásainkkal” – mondta Horváth Balázs, a társaság stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója.

 

Az Invitech Solutions szolgáltatásának előnye, hogy a társaság a rendszer minden elemét egy kézből (end-to-end) nyújtja. A kihelyezett szenzorok, az információk továbbítására szolgáló antennák, az adatok feldolgozásához szükséges szerverek, a beérkező információhalmazt feldolgozó alkalmazások, valamint a szükséges szaktudás is rendelkezésre áll házon belül. Biztonsági és adatkezelési szempontból a rendszer további jellemezője, hogy a működtetés során keletkező adatok továbbítása az Invitech Solutions saját hálózatán történik, az információk feldolgozása pedig a társaság adatközpontjaiban zajlik, így minden folyamat Magyarországon belül marad.

 

Az Invitech Solutions a LoRa-technológia alkalmazása és fejlesztése terén együttműködik hazánk egyik legjelentősebb egyetemi oktatói és kutatói műhelyével, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékével (TMIT). A tanszék kutatói már több mint tizenöt éve foglalkoznak vezeték nélküli szenzorhálózatok kommunikációjával, IoT-technológiákkal és azok alkalmazásaival okos városokban vagy akár a precíziós mezőgazdaság területén.

 

A rendszerhez szükséges eszközökről és a felhasználhatósági területekről szemléletes képet nyújt a társaság infografikája.