A Fujitsu bemutatja a kvantumalapú számítástechnika legújabb vívmányait

forrás: Prím Online, 2018. február 16. 12:46

A Fujitsu az idei Mobile World Congressen azt mutatja be, hogyan halad a számítástechnika következő fejlődési szakaszának élvonalában. A látogatók megtudhatják, miként segít a kvantumszámítástechnikai koncepciók gyorsabb megvalósítása érdekében végzett úttörő munkájával megoldani a különböző iparágak (pénzügy, energia- és vegyipar, disztribúció) valós problémáit. 

A Fujitsu az 5-ös csarnok A80-as standján állítja ki Digital Annealer számítási architektúráját, amely kvantumalapú digitális áramkörök segítségével oldja meg gyorsabban a kombinatorikai problémákat. A forradalmi technológia a hagyományos számítógépes architektúrák és a kvantumszámítógépek közötti szakadékot áthidalva kínál a meglévő infrastruktúrákba is beilleszthető, lenyűgöző számítási képességeket. 

 

A Digital Annealer architektúra hagyományos félvezető-technológiát alkalmaz olyan, rugalmas áramköri konfigurációkkal, amelyekkel a problémák szélesebb köre kezelhető, mint a jelenlegi kvantumszámítástechnikai technológiával. A kvantumszámítógépekkel ellentétben a Fujitsu Digital Annealer architektúrája szobahőmérsékleten is működőképes – a bonyolult és drága hűtési megoldásokkal elérhető abszolút nullához (-273 Celsius fok) közeli hőmérséklet helyett. A Digital Annealer hagyományos adatközponti rackre szerelhető, míg a kvantumszámítógépek puszta működéséhez is költséges háttérinfrastruktúrára van szükség. Ebből eredően a Digital Annealer ideális megoldás a valós alkalmazási területek kombinatorikai problémáinak megoldásához: pl. a molekulák közötti hasonlóságok azonosításához az új gyógyszerek fejlesztése során, vagy a befektetési portfóliók optimalizálásához. 

 

 

A Fujitsu a 2018-as barcelonai Mobile World Congress alkalmából a mobil működést és a digitális átalakulást támogató technológiáit is kiállítja, és bemutatja, miként működik együtt ügyfeleivel és partnereivel a közös digitális projekteken (co-creation). A Fujitsu emellett gyakorlatias demókat is tart majd, és esettanulmányokat ismertet az „Emberközpontú innováció – digitális co-creation” szlogen jegyében. Az érdeklődők így megtudhatják, hogyan teremtenek a Fujitsu fejlett technológiái értéket a különböző iparágakban, például a gépkocsigyártásban, a feldolgozóiparban és a szállítmányozásban. 

 

A Fujitsu Mobile World Congress 2018 keretében tartott élő demói és co-cretion esettanulmányai a következő fontos technológiákkal és iparágakkal foglalkoznak: