Közel az idő, amikor már nem lesz kormány

forrás: Prím Online, 2018. február 20. 13:25

No nem az ország élén, hanem az autókban. És pedál sem.  A Volkswagen a Genfi Autószalonban bemutatkozó I.D. VIZZION tanulmányában fogalmazta mega jövő egyéni mobilitásáról alkotott elképzelését. Elektromos hajtásrendszere különösen tisztává teszi e modellt a forgalomban, míg az automatizált vezetés biztonságossá és jóval kényelmesebbé avatja. Az I.D. VIZZION immár kormánykerék és látható kezelőelemek nélküli utastere az utazás és az időtöltés teljesen újszerű élményét kínálja.

Új szakaszába érkezett a Volkswagen történetének legnagyszabásúbb modell- és innovatív termékkampánya. Az új I.D. család első, tisztán elektromos hajtású modelljeinek bemutatkozását követően a Volkswagen első alkalommal mutat be önállóan közlekedő tanulmányt. Az új I.D. VIZZION koncepciómodell a Volkswagen I.D. családjának negyedik tagja. Innovatív technikájával, teljesen automatizált működésével és elegáns formavilágával e prémiumkategóriájú modell jól érzékelteti a Volkswagen jövőbeni elektromos modelljeinek technikáiban és formatervezésében követett irányt.
 
 
Az I.D. VIZZION utasterében a mérnökök szisztematikusan aknázták ki az automatizált vezetés kínálta lehetőségeket. A jármű irányításának és felügyeletének feladatát itt a "digitális sofőr" veszi át - immár kormánykerék és látható kezelőelemek nélkül. A "vezető" és utasai előtt mindez a biztonság és a kényelem új dimenzióját tárja fel, a koncepciómodell ugyanis önállóan halad, kormányoz és navigál a forgalomban, idejük igény szerinti kihasználását téve lehetővé a bennülők számára az utazás alatt. A "virtuális házigazda" - akivel hang- és gesztusvezérléssel kommunikálhatnak a bennülők egyebek mellett mondjuk az úticélról - a digitális ökoszisztéma szerves részeként pontosan ismeri az utasok személyes preferenciáit és egyénileg alkalmazkodik hozzájuk.
 
 
Az 5,11 méter hosszú I.D. VIZZION hajtásának rendszerteljesítménye 225 kW, az autó végsebessége pedig 180 kilométer/óra. A 111 kWh kapacitású lítiumion-akkumulátor a fékezési fázisok alatti energia-visszatáplálást is tekintetbe véve akár 665 kilométer hatótávot is lehetővé tesz. Intelligens menedzsmentjük alapjain a két elektromos motor a lehető legmagasabb fokú gazdaságosság jegyében működik együtt, a koncepciómodell mind a négy kerekét meghajtva.
 
 
Az új I.D. VIZZION jól mutatja a Volkswagen tisztán elektromos architektúrájában rejlő óriási lehetőségeket, amely a jövő elektromos Volkswagen járműveinek műszaki alapjaként optimális költségszint mellett tesz lehetővé nagy hatótávokat és maximális térkihasználást. 2025-ig a márka több mint húsz tisztán elektromos modellje bemutatását tervezi. Elsőként 2020-ban az I.D.2 mutatkozik be az alsó-középkategória elektromos modelljeként, amelyet rövidesen az I.D. CROZZ3 elektromos SUV-modell, majd a tágas I.D. BUZZ4 követ.