Bosch-megoldások a kényelmes és energiatakarékos otthonokért

forrás: Prím Online, 2018. március 9. 09:55

A Bosch bemutatja, hogy már ma megvalósítható a jövő hálózatba kapcsolt okosháza: az okosotthonok és -épületek terén kifejlesztett innovatív megoldások és szolgáltatások közös célja, hogy életünket naprakész technológiák segítségével könnyebbé, kényelmesebbé és energiatakarékosabbá tegye.

Felhőalapú Bosch-megoldás az épületgépészet és az épületmenedzsment támogatásáért

A Bosch hálózatba kapcsolt okosházak számára kifejlesztett felhőalapú megoldása, a Connected Building Platform, az épületgépészet és az épület érzékelőinek olyan adatait gyűjti össze, majd elemzi, mint például a levegőminőség és az emberi jelenlét helyiségenként. A hálózatba kapcsolt platform ezzel a még hatékonyabb épületmenedzsment alapjául szolgálhat, például a prediktív karbantartás támogatásával és a termelékenység növelésével, de az egyes helyiségek kihasználtságáról és a munkaállomások foglaltságáról is információval szolgál. A rugalmas munkaállomásokkal kialakított irodákban a dolgozók gyorsabban megtalálhatják a legközelebbi szabad helyeket, és a takarítás, illetve a karbantartás egyes folyamatai is gördülékenyebben működhetnek. Az emberi jelenlét érzékelése és a felszerelések helymeghatározása nagyban segítheti az ezáltal egyre okosabbá váló épületekben zajló munka- és „életfolyamatok” optimalizálását.

 

 

A Bosch szenzora tízszer kevesebb áramot fogyaszt

Az új, már-már extrém módon energiatakarékos MEMS-szenzor, a BMA400, a testen hordható elektromos eszközök (wearables) és a dolgok internete (Internet of Things; IoT) alkalmazásai számára jelenthet optimális megoldást. A kisméretű érzékelőt nagy teljesítménye mellett a jelenlegi termékekénél csaknem tízszer alacsonyabb áramfogyasztás jellemzi, jelentősen meghosszabbítva a különböző készülékek akkumulátorainak és elemeinek élettartamát. Az új gyorsulásérzékelő szenzor ebből fakadóan különösen érdekes lehet az olyan okosotthoni alkalmazások számára, mint például a biztonsági rendszerek (pl. riasztók, kamerák, mozgásérzékelők). Integrált és energiatakarékos lépésszámlálója révén továbbá a testen hordható elektromos eszközök (például normál karórák) jelentősebb fejlesztési költségek nélkül is kiegészíthetők további aktivitás felismerő funkciókkal.

 

Interaktív felhasználói felületen „léphetünk kapcsolatba” okoseszközeinkkel

Egyre szélesebb körben terjed a különféle kicsi és nagy elektronikus eszközök használata, legyen szó testen hordható kütyükről (wearables), vagy az okosotthonokat támogató megoldásokról, ezért egyre fontosabbá válik az ember és a technológia közötti kapcsolat fejlesztése, gördülékenyebbé tétele. Az ilyen megoldások kulcsfontosságú eleme lesz a Bosch mikroszkennere, amely rugalmas és intuitív virtuális felhasználói felületeket állít elő, majd azokat kiváló képminőségben, tetszőleges felületre vetíti. Az apró érzékelővel így igény szerinti, precíz felhasználói interfészek hozhatók létre egyebek mellett például háztartási eszközök, tabletek és robottársak számára. Az egyes eszközök felhasználóbarát módon működhetnek együtt az emberrel, harmonikusan integrálva önmagukat a mindennapjainkba.

 

 

Díjnyertes okoskamerák a biztonságosabb otthonokért

A 360 fok látószögű belső kamera és az Eyes külső kamera (mindkettő a 2017-es RED DOT AWARD elismeréssel kitüntetett fejlesztésként) önálló okosmegoldásként kapható, de 2018-tól, egyedi igény alapján akár a Bosch Smart Home komplex rendszermegoldásaiba is integrálható. A mozgásérzékelővel ellátott, intercomként is használható, okostelefonra kapcsolható kamerákkal emellett természetesen az otthonaink riasztóberendezése is fejlődik, mivel riasztás esetén a kamerafelvétel alapján is kiértékelhető az adott szituáció.

 

Mesterséges intelligenciával ellátott robotporszívó térképezi fel a lakást

A Bosch a konyhai hálózatba kapcsolt megoldások terén is úttörő, tavaly termékportfólióját minden eszközkategóriában hálózatba kapcsolható technológiákkal bővítette. Ezzel azonban még messze nem teljes az okosotthon felszereltsége: az idén jelenik meg a Bosch az első hálózatba kapcsolt, mesterséges intelligenciával ellátott robotporszívóval, a Roxxterrel a piacon, amivel egy lépéssel közelebb kerülünk a teljességgel okosnak számító otthonhoz.

 

 

A Roxxter nagyteljesítményű és hatékony segítőként különösen fejlett szenzorokkal pásztázza környezetét és interaktív térképet is készít róla. RoomSelect funkciójának köszönhetően egyedi munkafeladatok és tiltott területek (ún. No-Go Areas) is megadhatók számára, hogy véletlenül se kotnyeleskedjen olyan helyiségben, ahol semmi keresnivalója. Az Amazon Alexával hálózatba kapcsolva a Roxxter akár hangvezérléssel is irányítható. Például: „Alexa, porszívóztasd ki a Home Connect robottal a nappalit!” Tavaly ősz óta az Amazon Alexa segítségével már a Bosch okosotthon-kamerái (az első ilyen jellegű kameramegoldásként), 2018 tavaszától pedig a teljes Bosch Smart Home System is kezelhető hangvezérléssel.