Linuxos ThinkPadek?

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. december 1. 22:19
Egy ideje több embert foglalkoztat a kérdés: vajon szállít-e a közeljövőben az IBM Linux operációs rendszerrel ellátott ThinkPad notebookokat?
A választ elég nehéz megadni, azonban az utóbbi időben úgy tűnik, hogy Amerikában megvan rá az esély; az európai piacokon azonban nem valószínű a nem Windows operációs rendszerrel ellátott IBM ThinkPadek felbukkanása.

Érdekes az IBM ezen Linuxtól való távolságtartó viselkedése, hiszen a "Big Blue" cég már több éve nagyobb linuxos fejlesztőrészleggel rendelkezik, és emellett nagy hangot is adott azon elképzelésének, miszerint a jövőben minden erejével támogatni kívánják a linuxos társadalmat. Habár a ThinkPad notebookok esetleges linuxos szállításáról már 1999 közepén szó esett, ténylegesen csak idén októbertől lehetett hozzájutni ilyen modellekhez, nagy csendben, nagyon kis hírverés mellett.

Az amerikai boltokban az árlistákon találhatunk feltüntetve néhány Caldera OpenLinuxszal szállított ThinkPad notebookot, azonban ezeket szinte lehetetlen beszerezni. Amennyiben valaki azt mondja, hogy: Kérek egy linuxos számítógépet!, akkor elővesznek egy külön listát, amelyen szerepel több linuxos gép is, azonban érdekes az IBM ezen szinte "pult alatti" linuxos eladási stratégiája, az embernek olyan érzése támad, mintha a cég szégyellné az ilyen operációs rendszerrel szállított gépeit. Európában pedig még ennyi esélyünk sincs egy linuxos ThinkPad beszerzésére, hiszen csak Windows 98-cal vagy Windows 2000-rel ellátott IBM ThinkPadeket lehet kapni.

Egy csöndben történt hivatalos bejelentés szerint idén szeptember 26-tól elvileg már Európában is létezik linoxos ThinkPad. A linuxos ThinkPad T sorozat 800 MHz-es mobil Pentium III-as processzorral, DVD-meghajtóval, 128 MB memóriával és előre telepített Caldera OpenLinuxszal rendelkezne, ha létezne. A T sorozatú ThinkPadek típusszáma ugyanis például így néz ki: TT1L7XX, ahol az XX az adott ország kódja, így a TT1L7UK lenne az angliai ThinkPad T-k típusszáma. Azonban sem az internet, sem az európai ügyfélszolgálat nem tud segíteni az európai kódú (UK, FR, IT) számítógépek fellelésében, tehát az európai vevőknek egyelőre maradnak a jól megszokott windowsos IBM notebookok.