Kanada legerősebb szuperszámítógépe, a Niagara teljesítményét növeli a Lenovo ThinkSystem

forrás: Prím Online, 2018. március 13. 19:23

A Lenovo Data Center Group a torontói egyetemen működő SciNet-tel, a Compute Ontario-val és a Compute Canada-val kötött együttműködés keretében bemutatta Kanada legerősebb kutatási szuperszámítógépére, a Niagarára készült 1500 ultrasűrű nagy teljesítményű számítási csomópontos Lenovo ThinkSystem SD530-at. 

Reagálva a kvantitatív kutatásokban a nagy teljesítményű számítástechnika iránti kereslet gyors ütemben történő növekedésére, a számítási teljesítmény a mesterséges intelligencia, az asztrofizika, az éghajlatváltozás, az óceánkutatások és más, nagy adatok felhasználásával járó tudományok terén nyújt segítséget a kanadai kutatóknak. A nagy teljesítményű számítási csomópontokból álló Lenovo ThinkSystem SD530 mindegyike két Intel Scalable System processzorral felszerelt, amelyek processzoronként 20 feldolgozómagot tartalmaznak - ezzel elképesztő 60.000 magot összegyűjtve. A Lenovo ThinkSystem SD530 számítási csomópontok hozzáadásával a Niagara több mint három petaflop feldolgozási teljesítményt biztosít a nagy adatok felhasználásával járó számítások, szimulációk és modellezés elvégzéséhez.

 

 

„A számítási teljesítmény biztosításával célunk, hogy a világ elsőszámú kutatócsoportjait és intézményeit segítsük az emberiség legnagyobb kihívásait jelentő kérdéseinek megoldásában” – tájékoztatott Scott Tease, a Lenovo Data Center Group HPC és AI üzletág ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette, az együttműködéssel ezt a cél kívánják szolgálni.

 

Az ország legtehetségesebb kutatói adatainak biztosítása érdekében az új rendszert több mint 12 petabájtnyi Lenovo DSS-G támogatja. Az optimális teljesítményre és kategorizálásra vonatkozó adatok tárolása révén a rendszer az IBM SpectrumScale fájlrendszert használja. A hatékonyság biztosítása érdekében a Lenovo ThinkSystem csomópontok a köztes nagy sávszélességű tárterületet használják, amely a processzorok között a merevlemezek között helyezkedik el.

 

„A klímakutatásoktól kezdve a humán tudományokig, az asztrofizikától az élettannal kapcsolatos tudományokig, a társadalomtudományoktól a mérnöki tudományokig számos területen folytatott kutatást támogatunk” – mondta Dr. Daniel Gruner, a SciNet technológiai igazgatója. „A hagyományos adatfeldolgozás mellett különböző szimulációkat, elemzéseket is végzünk és egyre gyakrabban a gépi tanulást is alkalmazzuk. Az új rendszer mérete elengedhetetlen a tudósok széles körének támogatásában” – tette hozzá.

 

A kifejezetten az újítások befogadására és felgyorsítására kialakított konfigurációnak köszönhetően a Lenovo-támogatással működő szuperszámítógép korlátlanul méretezhető exascale-kész infrastruktúrát biztosít. A végponttól végpontig történő megoldást nyújtó rendszer magas energiahatékonyságot képes elérni, alacsony üzemeltetési költségek mellett.  

 

A Lenovo a világ legnagyobb kihívásainak megoldásaira megalkotott szuperszámítógépes megoldásairól bővebb információ itt olvasható.