Még mindig a hanyagság a legveszélyesebb kibercsapda

forrás: Prím Online, 2018. május 25. 08:48

A Microsoft Office sérülékenységeit kihasználó szoftverek vezetik az idei év első negyedévének kiberincidenseinek listáját. Összességében megnégyszereződött a rosszindulatú Microsoft Office dokumentumokkal megtámadott felhasználók száma a 2017-es év ugyanezen időszakához képest. 

Mindössze 3 hónap alatt a támadások során használt exploitok száma 50%-al nőtt – ez duplája a Microsoft Office exploitok tavalyi számának. Elkészült a Kaspersky Lab legfrissebb, 2018. első negyedévére vonatkozó „IT kibercsapdák fejlődése” című jelentése.   

 

Az exploitokon alapuló támadások kifejezetten erősnek számítanak, mivel nem igényelnek további interakciót a felhasználóval és akár észrevétlen fertőzhetnek kártékony kódjukkal. Épp ezért nem meglepő, hogy használata széles körben elterjedt: mind az egyszerű profitot hajszoló kiberbűnözők, mind a nemzetállamok által támogatott kiberbűnözői csoportok szívesen használják. 

 

Idén azonban ugrásszerűen megnőtt az exploitok száma és főként a népszerű programot, a Microsoft Office-t célozták meg. A Kaspersky Lab szakértői szerint ez valószínűleg egy hosszabb trend csúcspontja, ugyanis legalább 10 Microsoft Office elleni exploitot azonosítottak 2017-2018-ban – szemben például a 2 db azonosított Adobe Flash Player nulladik-napi exploitjával ugyanabban az időszakban. 

 

 

A támadásokban használt támadások eloszlása a célalkalmazások típusai szerint idén az első negyedévben

 

Az Adobe Flash Player exploitok száma a várakozások szerint csökkent 3%-al – az Adobe és a Microsoft rengeteg erőfeszítést tett a Flash Player exploitok fejlesztések megnehezítéséért. 

 

Miután az informatikai bűnözők tudomást szereznek egy biztonsági résről, elkészítik az azonnal használható exploitot hozzá. Ezt követően gyakran használnak spear-phishing támadást, amely az adathalász támadások egyre jobban terjedő formája: a célpontról gyűjtött adatok segítségével pontosabb, és hatékonyabb támadást lehet az így megszerzett adatok segítségével indítani. A spear phishing célja, hogy rávegye az áldozatot a káros tartalmú csatolmány vagy hivatkozás megnyitására, amely segítségével fel lehet törni a hálózatot, vagy meg lehet fertőzni a készüléket, a számítógépet. Az ilyen támadások általában nagyon diszkrétek és rendszeresen használják célzott támadások kiegészítéseként – számos példát láthattunk erre az elmúlt fél évben. 

 

 

Kép forrása: Kaspersky Lab

 

Például tavaly ősszel a Kaspersky Lab fejlett exploit-megelőző rendszerei azonosítottak egy új Adobe Flash nulladik-napi exploitot. Az exploit Microsoft Office dokumentumon keresztül érkezett és megfertőzte a számítógépeket a FinSpy malwarrel. A payload mélyebb vizsgálata arra utalt, hogy ez a hírhedt, kifinomult kibercsapda, amelyet „BlackOasis” néven ismerünk. Ugyanabban a hónapban a Kaspersky Lab szakértői publikáltak egy részletes elemzést a CVE-2017-11826-ról, egy kritikus nulladik-napi biztonsági résről, amelyet Microsoft Office elleni célzott támadások indítására használtak. Ennek a sérülékenységnek az exploitja egy RTF dokumentum volt, amely egy DOCX dokumentumot tartalmazott, aminek a segítségével feltörhető volt a CVE-2017-11826 az Office Open XML elemzőben. Végül néhány nappal később az Internet Explorer nulladik napi CVE-2018-8174 sérülékenységi adatait közzétették. Ezt a biztonsági rést célzott támadások során is használhatták. 

 

„A kiberfenyegetések elemzése az első negyedévben ismételten azt mutatja, hogy a szoftver frissítések és a javítócsomagok telepítésének hiánya az egyik legjelentősebb kiberveszély még mindig. Míg a gyártók általában a javításokat a biztonsági rések miatt adják ki, a felhasználók gyakran nem tudják azokat időben telepíteni, és ez óriási kibertámadási hullámokhoz vezethet, amint a kiberbűnözők tudomást szereznek ezekről a sérülékenységekről.” – fejtette ki Alexander Liskin, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője. 

 

A kiberfenyegetések egyéb online statisztikái az idei első negyedévre:

 

A Kaspersky Lab mobilbiztonsági termékei az alábbiakat észlelték:

 

A kibercsapdák kockázatának csökkentése érdekében az alábbiakat javasolják a Kaspersky Lab szakemberei:

A teljes jelentést ezen a linken olvashatja.