Az adattudós az új szuperhős, aki megmentheti a földet

forrás: Prím Online, 2018. június 4. 10:56

Képes-e az adat és a mesterséges intelligencia (AI) megváltoztatni társadalmunkat? Hogyan tehetjük fenntarthatóbbá és energiatakarékosabbá a háztartásokat a segítségükkel, hogyan menthetik meg a technológiai újdonságok a Földet a globális felmelegedéstől, és hogyan valósul meg mindez a gyakorlatban? 

Ezeket a kérdéseket érintette Dr. Juan Bernabé-Moreno, az E.ON AI szakértője, az Advanced Analytics és Data Lab egység vezetője Budapesten az idei Brain Bar-on, Európa legnagyobb jövőfesztiválján.

 

Az energiaszakma hatalmas változásokon megy keresztül. Az E.ON számára kiemelten fontos, hogy ne csupán lépést tartson ezzel a változással, de az új, modern energiavilágban élenjáróként kidolgozza a lehető legjobb, jövőbemutató megoldásokat. Az energetikai vállalat célja, hogy az élhetőbb holnap szolgálatában napról napra jobbá tegye az emberek életét.

 

 

Az E.ON AI szakértője, Dr. Juan Bernabé-Moreno, Európa legrangosabb jövőfesztiválján, a budapesti Brain Bar-on tartott előadásában arról beszélt, hogy a vállalat a technológiai fejlődést, az AI-t és az adatokat arra használja, hogy közelebb kerülhessünk a szénmentes energiaiparhoz. Úgy fogalmazott, hogy a big datára hosszú évek óta az életünket forradalmasító nagy durranásként tekintünk: a vállalatok hatalmas összegeket fordítanak adatgyűjtésre és új technológiák fejlesztésére, amelyekkel a kinyert információkat elemezni tudják. A elmúlt néhány évben pedig a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia is meghatározó fogalmakká váltak az energetika területén is. A vállalatoknak fontos attitűdváltozásra van szüksége ahhoz, hogy megmutassák, az adat és a technológia nem ellenség, sőt, tudatosan felhasználva képes a felkészíteni a szolgáltatókat és az ügyfeleket a jövő kihívásaira.

 

„A gyakorlatban az adat és a mesterséges intelligencia nemcsak arra ad választ, hogy mi lehet egy szélpark optimális elhelyezkedése, de azt is megmondja, mikor szükséges karbantartani a turbinákat, mikorra kell időzíteni a panelek cseréjét, mik a szerkezet ideális beállításai, azonosítani tudja a fejlesztendő pontokat, sőt, előrejelzéseket is ad, azonban a tiszta energia jövőjével kapcsolatban egyelőre számos nyitott kérdés foglalkoztatja a szakembereket” – mondta a Németországban élő szakértő.

 

„Ahhoz, hogy önmagunknak és gyermekeinknek élhetőbb jövőt biztosíthassunk, még számos kérdésre megoldást kell találnunk. Az E.ON-nál hiszünk abban, hogy ezekre a kihívásokra az adat és a mesterséges intelligencia segíthet választ adni. Hisszük, hogy a ma szuperhősei az adattudósok, akik átformálhatják társadalmunkat, és segíthetnek elérni a 100%-ban szénmentes energiaipart” – foglalta össze előadását Dr. Juan Bernabé-Moreno.