NMHH Médiatanács: 30 millió forint közösségi rádiók és televíziók működési költségeire

forrás: Prím Online, 2018. június 28. 18:10

Három tévé, két közösségi és két kisközösségi rádió éves üzemeltetési költségeihez járul hozzá, és két azonnali helyszíni forgatást támogat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, továbbá 500 ezer forintos különdíjat ajánl fel a Lakiteleki Filmszemlén. A Veszprém 95,1 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán a tanács az egyetlen jelentkező FM 4 Rádió Kft.-t nyilvánította nyertessé, amely Mária Rádió Völgyhíd néven tervezi szolgáltatását.

Mecenatúraprogramos támogatások és filmszemledíj-felajánlás

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjában a működési és üzemeltetési költségeket támogató pályázat idei negyedik fordulójában a testület összesen 30,3 millió forinttal támogat hét sikeresen pályázó közösségi médiumot. Az összegből két kisközösségi rádió – a gyomaendrődi Rádió Sun és a gyöngyösi MaxiRádió –, valamint a közösségi kisvárdai Friss FM és a fővárosi Trend FM rádió kap rezsitámogatást. Rajtuk kívül győztes pályázó a Komló és Térsége Televízió, a Kanizsa TV és a biatorbágyi Völgyhíd TV.

 

Két azonnali helyszíni forgatás költségeihez járul hozzá a tanács ezen a héten a mecenatúraprogram ad hoc események megörökítését támogató Escher Károly-pályázatán. Tóth Zsolt Marcell a napjainkban hazánkba visszatelepülő nagyvadakról tervez ismeretterjesztő filmet, amelyhez az 1,6 millió forintos támogatásból az egyre gyakrabban Magyarországra tévedő medvékről fog forgatni a természetvédelmi őrszolgálatok segítségével. Kövessy Róbert rendező a három évtized után bezáró Wichmann kocsma utolsó napjait rögzíti a hely híres törzsvendégeinek megszólaltatásával; az alkotáshoz 895 ezer forintos támogatással járul hozzá a tanács.

 

A Médiatanács 500 ezer forintos különdíjat ajánlott fel e heti döntésével a november 14. és 16. között megrendezendő 18., – az idén a Balázs Béla Stúdió emlékére meghirdetett – Lakiteleki Filmszemlére. A szervező intézmények október 1-ig várják a pályamunkákat. A filmeket krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehet nevezni. Részletek a szemle honlapján.

 

Rádiós döntések

A Veszprém 95,1 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán a grémium az egyetlen jelentkezőt, a FM 4 Rádió Kft.-t nyilvánította nyertessé. A pályázó a Mária Rádió Csoport tagjaként a Budapest 88,8 MHz jogosultsággal hálózatba kapcsolódva közösségi jelleggel sugározhatja majd műsorát, Mária Rádió Völgyhíd néven.

 

A Médiatanács befejezte a rádiók zenei műsorkvótákra vonatkozó kötelezettségének 2017-es teljesítését vizsgáló ellenőrzését: az utolsó szakaszban két fővárosi körzeti rádiónál – a Music FM és a Rádió 1 esetében – állapított meg jogsértést, szolgáltatóikra néhány tízezer forintos bírságot szabott ki. A médiatörvény alapján a rádióknak éves zenei kínálatuk legalább 35 százalékában magyar zenét kell sugározniuk, és a magyar zenének legalább 25 százaléka öt évnél nem lehet régebbi.