Az ABB befejezte a GE Industrial Solutions akvizícióját

forrás: Prím Online, 2018. július 3. 12:34

Az ABB bejelentette, hogy 2018. június 30-án befejezte a GE globális villamosenergia-ipari megoldásokra szakosodott üzletágának, a GE Industrial Solutions-nek (GEIS) a felvásárlását. A 2017. szeptember 25-én bejelentett tranzakció az első évben várhatóan növeli a működési EPS-t.

A 2,6 milliárd dolláros tranzakció jelentős értékteremtési lehetőséget biztosít az ABB-n belül, de az ABB digitális kínálatát felsorakoztató ABB Ability és a GEIS hatalmas kiépített bázisának ötvözése is jelentős, kiaknázható növekedési lehetőségeket teremt. Az ABB azzal számol, hogy az ötödik évben közel 200 millió USD/év költségszinergiát realizál, amely jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a GEIS teljesítménye és eredményessége elérje a társüzletágakét. 

 

„Nagy örömmel köszöntjük a GE Industrial Solutions-t az ABB-nél,” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. „Ez az egyesülés megerősíti világpiaci vezető szerepünket az energetika területén, felgyorsítja üzleti növekedésünk ütemét, és javítja versenyképességünket a kulcsfontosságú piacainkon, különösen Észak-Amerikában. A Thomas Edison alapította GEIS egyet jelent az energetika bölcsőjével. Most, hogy GEIS az ABB részévé válik, ígérjük, hogy a GEIS örökségét, az abban rejlő hatalmas értéket megőrizzük, és a jövőbeni tevékenységünket arra alapozzuk.”  

 

GEIS új üzleti egységként az ABB Tarak Mehta vezetése alatt álló Energetikai Termékek divíziójába fog beépülni. Az új üzleti egység Energetikai Termékek Ipari Megoldások (Electrification Products Industrial Solutions/EPIS) néven folytatja tevékenységét. Az új üzleti egységet ügyvezető igazgatói minőségben Stephanie Mains irányítja majd, aki korábban a GE Industrial Solutions elnök-vezérigazgatója volt. Az ABB a tranzakció részeként hosszú távú stratégiai szállítási együttműködést kötött a GE-vel, aminek keretében az ABB a teljes kínálati palettájáról szállít majd termékeket és megoldásokat a GE számára. A tranzakció részeként az ABB a GE márkanév hosszú távú használatára is jogot szerzett. 

 

„A GE Industrial Solutions és az ABB termékportfóliói ideálisan kiegészítik egymást. A két fél portfóliójának ötvözésével termékpalettánk teljes körűvé válik, növekszik globális piaci jelenlétünk, illetve bővül az értékesítési és forgalmazási hálózatunk is,” – nyilatkozta Tarak Mehta. „Az ABB, amely kötelezettséget vállalt a GEIS kiépített bázisához kapcsolódó szerviztevékenység ellátására, a jövőben technológiailag korszerűbb és digitálisan csatlakoztatott termékkínálattal állhat majd a vevői rendelkezésére világszerte. A két fél együtt tovább erősíti majd az ABB világszinten kivívott második pozícióját az energetika terüléetén, és tovább növeli majd hozzáférésünk mértékét a vonzó észak-amerikai piachoz.”