A Vodafone megveszi a Japan Telecom 15 százalékát

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 12. 09:10
A brit Vodafone távközlési vállalat nagy étvággyal terjeszkedik tovább. A német Mannesmann idei bekebelezése után további 2,5 milliárd dollárt szán a Japan Telecom 15 százalékának megvásárlására.
Az ügyletet a jövő héten jelentik be, zárása csak jövőre várható. A Vodafone igazi célpontja a Japan Telecom mobilszolgáltató leányvállalata, a gyorsan növekvő J-Phone. A nagyságra harmadik japán távközlési cég, a Japan Telecom 15 százaléka révén a Vodafone közelebb jut ehhez a célhoz - írta hétfőn a Financial Times.

A Vodafone-é lesz ezzel a nagyságra második külföldi beruházás Japánban.

A japán mobilpiacon jelenleg a volt monopolszolgáltató NTT leányvállalata, a DoCoMo a piacvezető.

A Japan Telecomban jelenleg már van 15-15 százaléka a British Telecomnak és az amerikai AT&T-nek is. A cég legnagyobb egyedi befektetője az East Japan Railway vasúttársaság 15,1 százalékkal és a többiek is japán vasúttársaságok. Az új ügylettel a Vodafone az élre tör a vetélkedésben a J-Phone-ért, mert ebben a leányvállalatban már eddig is van 26 százaléka, a British Telecom részesedése azonban csak 20 százalék a J-Phone-ban. A J-Phone többsége, 54 százaléka egyelőre az anyavállalaté, a Japan Telecomé.

A Vodafone két japán vasúttársaság J-Phone-részesedését veszi át. Mindketten a Japan Telecomot alapító hét vasúttársaság között vannak.

Hírek szerint az AT&T ki akar szállni a Japan Telecomból, és részesedésére ugyancsak a Vodafone pályázik. Igényt támaszt a British Telecom is, de bennfentesek szerint esélyei kisebbek az AT&T-nél, mert úgy tudni, hogy nem kell neki az amerikai befektetés egésze - írta a Financial Times.