Az ABB bemutatja az áramhálózat tervezésének digitális jövőjét

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 5. 08:37

Az ABB a párizsi „CIGRE 2018” kiállításon bemutatott új, innovatív 3D/VR tervezési eszközével új szintre emeli a villamos hálózatok digitális tervezési technológiáját. 

Az ABB Ability platformra alapozott eszköz iparágszerte ugrásszerű változást hoz a tervezési technológiában, optimalizálni fogja az energetikai infrastruktúra, köztük az alállomások építési folyamatát, azokat biztonságosabbá, nagyobb hatásfokúvá és költséghatékonyabbá teszi. 

 

A VR-szemüveget felvevő felhasználók mint „avatárok” végigjárhatják és ellenőrizhetik a projektek egyes szakaszait.  A technológiát a FACT alállomások, a HVDC állomások, valamint a digitális, váltakozó áramú (AC) alállomások építési folyamataiban lehet majd használni. 

 

 

A technológia a konzultáció és a tervezési folyamat korai fázisaiban és végellenőrzési fázisában egyaránt használható, segítségével idő és pénz takarítható meg.  A projekt korai fázisaiban végzett VR-alapú tervellenőrzés lehetővé teszi majd, hogy az ügyfelek „megtekintsék”, és még a megvalósítás előtt módosítsák a létesítményterv bizonyos elemeit, így például a térbeli elrendezést, optimalizálják a berendezések helyigényét, és előre kezelni tudják az egészségvédelmi és biztonsági problémákat. 

 

A technológia alkalmazása azt is lehetővé teszi majd, hogy az érdekelt felek – akár távoli helyszínekről is – részt vehessenek a tervezési folyamatban, ami jelentősen hozzájárul majd ahhoz, hogy javuljon a kommunikáció és a megértés az ABB és az ügyfelei között, és lerövidüljön a tervellenőrzések és -egyeztetésekhez szükséges idő. 

 

"Ez a digitális újítás lehetővé teszi, hogy az ügyfelek még a kivitelezés előtt valósághűen megvizsgálhassák a projekt főbb elemeit, és még időben módosításokat hajthassanak végre. Segít optimalizálni a projektet, időt takarít meg, költség-hatékonyságot teremt, és javítja a biztonságot,” – nyilatkozta Gerhard Salge, az Energetikai Hálózatok divízióhoz tartozó „Technology” részleg vezetője.  „Az energetika értéklánc minden elemében alkalmazható új technológia jól példázza, hogy az ABB továbbra is elkötelezett a technológiai fejlesztés és az innováció mellett, és ügyfeleink kiemelt partnereként arra törekszünk, hogy erősebb, intelligensebb és zöldebb hálózatok kiépítését tegyük lehetővé.”

 

Az ABB 3D/VR technológia csak egy a közüzemi szolgáltatók számára kínált azon számos digitális megoldás és termék közül, amelyek az ABB Ability platformon elérhető portfólióhoz tartoznak. Ez a portfólió azokat a digitális termékeinket és szolgáltatásainkat sorakoztatja fel, amelyek egyedülálló módon ötvözik az ABB iparági ismereteit, a technológiai vezető szerepét és a digitális szaktudását, és valós üzleti értéket nyújtanak az ügyfeleink számára. A 3D/VR megismerés a hatékonyság jelentős javulását biztosítja a projekttervezés terén.