3D téradatbázis készül Pécsen, Székesfehérváron, Veszprémben és Szegeden

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 12. 12:16

Multiszenzoros felvételek előállítására és feldolgozására alkalmas aját fejlesztésű járműfedélzeti érzékelő és feldolgozó hardvereszköz kifejlesztésre nyert pályázatot egy konzorcium. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 641,38 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

Az ITQS Kft. konzorciumi vezetőként, az Optimal Optik Kft.-vel, a Pannon Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel nyújtotta be pályázatát a K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések című (GINOP-2.2.1-15 számú) pályázati kiírásra. A nyertes pályázat megvalósítása Pécsen, Székesfehérváron, Veszprémben és Szegeden megkezdődött, és tervezetten 2020. június 30. napjáig tart.
 
A projekt során saját fejlesztésű járműfedélzeti érzékelő és feldolgozó hardvereszköz kerül kifejlesztésre multiszenzoros felvételek előállítására és feldolgozására. Ezzel rekonstruálható az útkörnyezet pontos, objektumszintű, aktualizált háromdimenziós reprezentációja. Az így nyert adatok egy folyamatosan frissülő téradatbázisba kerülnek. Fontos elv az elosztott működés, a felvételek készítése és feldolgozása több járműből, közösségi alapon történik. A sűrű mintavételezés biztosítja az előállított téradatbázis robusztusságát. A projekt fő technológiai újításai a következő területeken történik: járműfedélzeti szenzortechnológia, gépi látás, térinformatika, elosztott működésű rendszerek. A projektet fejlesztő konzorcium kiemelkedő szakértői az egyes részfeladatoknak, és a jelenlegi összeállításban képesek a fenti technológiai újításokat megvalósítani. 
 
A projektről bővebb információt a http://www.itqs.hu/palyazat/ oldalon olvashatnak.