Egyre ritkábban kell "tankolni" az elektromos autókkal

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 19. 10:12

Az újonnan forgalomba helyezett elektromos autók hatótávolsága tavaly átlagosan 300 kilométer volt, ami 10 százalékkal hosszabb, mint az előző évben. Ez az érték 2011-ben még 150 kilométer volt, s 2014-ben érte el a 200 kilométert. A szakértők előrejelzése szerint 2020-ban az újonnan forgalomba helyezett elektromos autók átlagosan legalább 400 kilométert lesznek képesek megtenni egyetlen töltéssel.

A jövőben egyre kevésbé hátráltatja majd az elektromos autók terjedését a viszonylag kis hatótávolság. Az áttörést akadályozó tényezők közül ennek jelentősége csökken – állapította meg az IFUA Horváth & Partners nemzetközi vezetési tanácsadó cég tanulmánya németországi adatok alapján.
 
Az átlagos hatótávolságot a szakértők úgy számítják ki, hogy a gyártók által közölt adatot súlyozzák a Németországban eladott különböző modellek számával.
 
A növekedést nem csak az új modellek hozzák magukkal. Sokkal inkább annak köszönhető, hogy a gyártók feljavítják a meglévő modelleket. A Renault például 240-ről 400 kilométerre növelte a ZOE hatótávolságát, a Volkswagen pedig 190-ről 300-ra az e-Golfét. Egy töltéssel a leghosszabb utat - a cég közlése szerint 632 kilométert - a Tesla Model S 100D tudja megtenni.
 
 
 
A kedvező változást nagyobb méretű és energiasűrűségű akkumulátorokkal érik el a gyártók. Azt azonban nem tapasztalták az IFUA Horváth & Partners szakértői, hogy egy kilométer megtételéhez kevesebb energiára lenne szükség, vagyis az energiafelhasználás hatékonysága nem javult.
 
Az elektromos autók hatótávolságának növekedése várhatóan folytatódik, ugyanis minden gyártó olyan modelleket ígér 2020-ra, amelyek már számottevően többet tudnak 300 kilométernél.