Ignite 2018 bejelentések

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 25. 18:17

A sajtó és az elemzők figyelmétől övezve, ma elkezdődött és szeptember 28-ig tart az Ignite (webcast), a Microsoft éves vállalati konferenciája az egyesült államokbeli Orlandóban.

A Microsoft az idén a biztonságot és a mesterséges intelligenciát állította az Ignite középpontjába. A cég továbbra is a digitális átalakulásban támogatja ügyfeleit, ám még nagyobb mértékben fog támaszkodni a mesterséges intelligenciára és IoT technológiákra, és még nagyobb figyelmet szentel a kiberbiztonságnak.

 

A cég ötéves és 40 millió dolláros költségvetésű Humanitarian Action programja elindulását is bejelentette, amely a katasztrófavédelem, gyermekvédelem, a menekültek és otthonukból elüldözött emberek, valamint az emberi jogok védelme területén teszi mindenki számára elérhetővé a mesterséges intelligencián alapuló technológia előnyeit.

 

 

Biztonság

A redmondiak ígérete szerint töredékére eshetnek a kibertámadások, adatlopások a Microsoft Secure Score használatával, amely a Microsoft 365 működési környezetét megvizsgálva ad tanácsokat a felhasználónak, miközben a Microsoft Authenticatorral pedig jelszó nélkül is biztonságosan lehet majd logolni.

 

A Microsoft minden hónapban körülbelül 5 milliárd kibertámadást hiúsít meg, mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldásai több mint 6,5 billió behatolásról érkező jelentést dolgoznak fel naponta. Ez a rendszer azonosította nemrég az Urnsnif nevű vírust is, kapcsolt le 18 bűnözői bot-netet, megmentve közel 500 millió eszközt attól, hogy ilyen bot-netek vegyék át fölöttük az irányítást. A rendszergazdák munkájának támogatására, a konferencián, a Microsoft Threat Protectiont ajánlja. A Microsoft, a Defending Democracy programja keretében, már az amerikai időközi választások zavartalan lebonyolításán is őrködik, de tervezi a program kiterjesztését a világ más országaira is.

 

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia a vállalkozásoknál elérhető adatállományban rejlő tudást, információt teszi elérhetővé. Erre szolgál az Azure Machine Learning, az előzetesen kiadott SQL Server 2019, az Azure SQL DB,  az Azure Data Explorer, az Azure Cosmos DB Multi-masterhez érkezett frissítések.

 

A Microsoft azokat a megoldásokat is bemutatja, amelyekkel a Microsoft 365-ön belüli keresést és a mindennapi munkavégzést teszik még hatékonyabbá mesterséges intelligencia alkalmazásával. Ilyen lesz a Microsoft Search, az Ideas, amely – egy kis villámot ábrázoló ikonra kattintva – az Excel-en és a Power Pointon belül kínál tippeket a formázásra, layoutra, különböző képek felhasználására. Maga az Excel is megújul még több lehetőséget teremtve arra, hogy az adattömegből meglátások születhessenek. A LinkedIn pedig az Office új verziójában már beépül a szövegszerkesztőbe, a táblázatkezelőbe és a PowerPointba. Mostantól már a videókonferenciákon is lehet kamera rekeszértéket állítani, vagyis a mesterséges intelligencia az előtérben lévő embereket, arcokat felismerve, képes a háttér elmosására, a jegyzőkönyveket pedig az élőszót lejegyzetelve készíti el a gép.