A biztonsági kamera ma már az üzleti intelligencia szerves része

forrás: Prím Online, 2018. október 8. 17:41

Az IP-alapú videómegfigyelés napjainkban már jóval többet nyújt a hagyományos biztonsági funkcióknál – ezt erősítette meg az Axis Communications szeptember végén, Budapesten megrendezett nyílt napja is. A rendezvényen számos technológiai újdonsággal ismerkedhettek meg az érdeklődők, így például az Axis intelligens képanalitikai megoldásaival, amelyek között nem csak hasznos, de szórakoztató funkciók és alkalmazások is megjelentek.

Az IP-alapú videókamera-rendszerek alkalmazása napjainkban már jócskán túlmutat a biztonsági célú, korábban többnyire egyirányú kommunikációt jelentő megfigyelésnél. A világ első IP-alapú megfigyelő kameráit több mint húsz évvel ezelőtt megalkotó Axis legújabb, csúcstechnológiát képviselő fejlesztései ma már olyan intelligens és interaktív funkciókkal egészítik ki a „hagyományos” megfigyelő rendszereket, amelyekkel egy modern nagyvállalat számtalan hasznos és kényelmi elemmel vértezheti fel biztonsági rendszereit.

 

A budapesti rendezvényen jelentette be az Axis, hogy a nyugat-európai teszteket követően a beléptető rendszerekkel kombinálható rendszámfelismerő technológiája, az Axis License Plate Verifier (ALPV) októbertől a közép-európai piacokon is elérhetővé válik. A megoldással nem csupán a védett parkolókban automatizálható a járművek „beléptetése”, de a technológia alkalmazási lehetőségeit jelentősen kibővíti, hogy az ALPV akár óránként 80 kilométeres sebességnél is képes beolvasni a rendszámtáblákat és ellenőrizni: az adott jármű jogosult-e behajtani a védett területre.

 

Az Axis – a két éve felvásárolt Citilog megoldásainak integrációjával – videóanalitikai funkciók széles skáláját kínálja a felhasználóknak a közlekedési ágazatban  – a forgalmi adatok gyűjtésétől kezdve az automata esemény-felismerésen át a csomópont irányításig. A technológia fejlettségét jól érzékelteti a NumberOK elnevezésű, kifejezetten autópályán való felhasználásra tervezett rendszámfelismerő megoldás, amely óránként 160 kilométeres sebességig, egyszerre három sávban is képes a járművek 96 százalékos pontossággal történő beazonosítására – beleértve a gépkocsik márkáját, típusát, de akár még színét is.

 

A fejlett optikával rendelkező kamerák egy újszerű alkalmazási területe is bemutatkozott az Axis budapesti rendezvényén. A Serverside Kft. egy olyan intelligens „kioszkot” mutatott be, amely egy nagyfelbontású kamera és egy demográfiai alkalmazás segítségével tett javaslatot a résztvevőknek arra, hogy egy elképzelt bárban milyen sör illik hozzájuk – nemük, illetve becsült koruk alapján.

 

Az Axis idei budapesti nyílt napján elhangzott előadások újabb bizonyítékát adták annak, hogy az IP-alapú kamerarendszerek felhasználási spektruma ma már jócskán túlmutat a hagyományos, megfigyelési célú alkalmazásnál. Ennek jegyében, nagy hangsúlyt fektetettek a rendezvény előadói a különböző, IP-alapú megoldások kiskereskedelmi területen való alkalmazására is. Az Axis koncepciója szerint ugyanis, a tradicionális megfigyelésen kívül az intelligens alkalmazásokkal kiegészülő rendszervezérlők olyan többletfunkciókat kínálnak a felhasználóknak, mint a készletoptimalizáció, a vásárlói szokások elemzése, vagy éppen az alkalmazottak munkarendjének az aktuális körülményekkel harmonizált menedzselése.

 

Az Axis videómegfigyelő rendszereire ma már több száz analitikai alkalmazás érhető el, amelyek nem csupán a kereskedelmi egységek veszteségeinek csökkentésére, a lopások megelőzésére szolgálnak – fejtette ki az eseményen Dalibor Smazinka, az Axis közép-európai üzletfejlesztési menedzsere. A nagyobb üzlethelyiségekben a fejlett videóanalitika a vásárlói szokások mélyebb megértését is lehetővé teszi, de ezekkel a megoldásokkal hatékonyan növelhető az ügyfél-elégedettség is.

 

Ezt a célt szolgálják az Axis szintén IP-alapú audiórendszerei, amelyek jóval többet jelentenek egyszerű hangosbemondónál. Segítségükkel testreszabható zeneszolgáltatás, célzott, személynek szóló üzenetek közvetíthetők – a nagy kiterjedésű létesítmények valamennyi helyiségében akár egyedileg is.

 

Természetesen az IP-rendszerek egyre kiterjedtebb felhasználási területeken való alkalmazása iránti igényt az Axis folyamatos innovációs aktivitással szolgálja ki világszerte. Mint azt a budapesti rendezvényen Pavel Marek, az Axis közép-európai értékesítési vezetője elmondta, társaság tavalyi árbevételének 18 százalékát fordította kutatás-fejlesztésre. Ennek mértékét jól érzékelteti, hogy az Axis globális bevételei 2017-ben elérték az egymilliárd dollárt, a cég értékesítése pedig 27 százalékkal bővült a közép-európai régióban tavaly. 

 

Az Axis nagy hangsúlyt fektet arra, hogy olyan, hozzáadott értékű vállalatmenedzseléssel kapcsolatos, személyre szabható megoldásokat biztosítson felhasználói számára, amelyek a lehető legszélesebb körben fedik le a biztonság iránt 2018-ban mutatkozó igényeket – mondta Pelyák Norbert, az Axis magyarországi képviselője. A szakértő szerint ma már ugyanis nem elegendő „néhány kamerát feltelepíteni az ügyfeleknél”, ezért az Axis felhasználói számára a rendszer életciklusára vetített költségkalkuláció mellett a legfejlettebb, végpontól végpontig terjedő analitikai megoldásokat kínálja.