Látás- és hallássérültek sakkja a Világsakkfesztiválon

forrás: Prím Online, 2018. október 12. 08:38

„Te is meglépheted!" FODISZ program a Global ChessFestival/Világsakkfesztivál rendezvényen - ahol bárki megismerheti, miben más a látás- és hallássérültek sakkja.

„A sakk háború mészárlás nélkül, küzdelem a hibák ellen, a lélek kultúrája, az intelligencia győzelme az erő fölött” – írta az október 13-i, Világsakkfesztivál kapcsán Andrea Bocelli világhírű olasz énekes Polgár Juditnak címzett levelében. – „A sakk, amellett, hogy egy rendkívül kellemes időtöltés, kiváló edzésmódszer az agynak, amely kifejezetten ajánlott a gyermekek számára. De a sakk egyben a létezés rendjének különleges metaforája is. (…) Számomra a sakk segített megérteni, hogy a világon semmi sem történik véletlenül” – fogalmazott az előadó, aki 12 éves korában egy baleset következtében vesztette el a látását. Andrea Bocelli szenvedélyes rajongása a játék iránt újfent bizonyítja, hogy a sakk nem ismer akadályokat. A fesztiválon ennek jegyében, a „Te is meglépheted” című programon mindenki megismerheti a látás- és hallássérült emberek speciális helyzetét, sakktechnikáját, és a segítségükre kifejlesztett eszközöket.

 

A sakk összeköt minket – Polgár Judit mottója jegyében immár negyedik alkalommal rendezik meg a Világsakkfesztivált (Global ChessFestival) október 13-án, idén igazán impozáns helyszínen, a Magyar Nemzeti Galériában. A rendezvény középpontjában idén is a Budapest áll, ám a legősibb táblajáték nemzetközi ünnepéhez több tucat ország csatlakozik szerte a világon.

 

Az egész napos, ingyenes családi fesztiválon rengeteg érdekes sakkprogram várja a látogatókat, köztük a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által szervezett „Te is meglépheted!” címet viselő, betétesemény.  A Magyar Nemzeti Galiéra első emeletén 15.00 és 17.30 óra között zajló programon az érdeklődők megismerkedhetnek a látás- és hallássérültek sakkjával beszélgetések, technikai bemutatók, jelnyelvi edzés, valamint nagymesterek által tartott vaksakk bemutató mérkőzés keretében.

 

A „Te is meglépheted!” program házigazdája Szabó László, a FODISZ és a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki Strenner Hajnal Csillag, 13 éves vak sakkozó, ifjúsági játékos kislánnyal együtt szimultánt is játszik a Világsakkfesztiválon Polgár Judittal.

 

Az eseményen bemutatásra kerül Voján István találmánya, egy speciális mágneses rendszerrel kifejlesztett sakktábla, mely megkönnyíti a vakok, látássérültek számára a sakkozást, valamint egy új spanyol fejlesztésű „beszélő” sakkóra, melyet a magyar fogyatékos sakk válogatott első alkalommal, a 2018. október 15-én kezdődő, drezdai Világbajnokságon fog használni.

 

Az érdeklődők találkozhatnak, beszélgethetnek a rendezvényt követő napon Drezdába, az I. Fogyatékosok Sakkcsapat Világbajnokságára induló magyar válogatott tagjaival.

 

A FODISZ program vendége lesz többek között, Gledura Benjámin nagymester, a nemrég lezárult Sakkolimpián résztvevő magyar válogatott tagja, Popovics Ádám nemzetközi mester, a látás- és hallássérült válogatott csapatkapitánya, Máté Balázs világbajnoki 3. helyezett hallássérült sakkozó. Jelen lesznek a magyar látás- és hallássérült sakkválogatott tagjai, játékosok, edzők, a legtehetségesebb utánpótlás játékosok, és természetesen Polgár Judit is.

 

Program

Világsakkfesztivál programjai 10.00 órától kezdődnek és 17.30 óráig tartanak. Részletes program: https://www.globalchessfestival.com/budapest-2018/programok 

 

__________________________

 

I. Fogyatékosok Sakkcsapat Világbajnoksága

A Schachfestival Dresden szervezésében kerül megrendezésre az I. Fogyatékosok Sakkcsapat Világbajnoksága, melyre három sérülésspecifikumból (hallás-, látás- és mozgássérült) várnak versenyzőket a szervezők. A német szervezők az egyéni Világbajnokságot 2013 óta, három alkalommal rendezték meg, ennek sikerén felbuzdulva idén először csapatversenyt hirdettek meg.

 

Az esemény 7 fordulós svájci rendszerben kerül lebonyolításra. A fogyatékosok nemzetközi sakkszövetségeinek (ICSC, IPCA, IBCA) tagszervezetei delegálnak a nemzeti csapatba játékosokat. Magyarországot a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetség szervezésében, a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával, három látás- és két hallássérült játékos képviseli.

 

A csapat a tavalyi egyéni Világbajnokságon a hallássérülteknél bronzérmet szerzett Máté Balázs nélkül utazik. A Látássérültek Sakkolimpiáján 2017-ben, Macedóniában 18. helyet elérő magyar csapat tagjai közül Rév Miklós, Voján István és Szilágyi Sámuel vesz részt, a hallássérülteket egyrészről Kajtár Dóra képviseli, másrészről idén - hosszú idő után először - ifjúsági játékost is köszönthetünk a csapatban, Cseke Viktória hallássérült játékos személyében. A csapat kapitánya Popovics Ádám nemzetközi mester lesz.

 

Ez a speciális világbajnokság egy igen figyelemreméltó kezdeményezés, mivel más sportágakban szinte lehetetlen lenne, ám a sakkban is komoly kihívásokat jelent, ha egy vak egy sikettel egymás ellen küzd. A német szervezők azonban fel vannak készülve ezekre a nemes feladatokra, és rengeteg segítővel, az integrációt elősegítő sportszerű keretek között zajlanak majd a nem mindennapi küzdelmek.