Újgenerációs nagyfeszültségű járműtöltő berendezéseivel az ABB az e-mobilitás mezőnyének élén

forrás: Prím Online, 2018. november 21. 16:33

Az ABB az e-mobilitás piacvezető megoldásainak portfóliójára támaszkodva a müncheni eMove360° szakkiállításon bemutatta legújabb fejlesztéseit, a Terra 54 és a Terra 54HV egyenáramú gyorstöltőt.

Az e-mobilitás és az elektromos járművek töltése terén végzett fejlesztéseinek köszönhetően nemrég a Fortune magazin „a világot megváltoztató” cégek listájának előkelő 8. helyére rangsorolt ABB máris újabb termékekkel állt elő: a rendkívül sokoldalú 50 kW-os Terra 54 és Terra 54HV töltőrendszert kifejezetten az elektromos járművek gyorsan változó piacának igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki. A rendszerek tökéletes megoldást jelentenek autópálya menti pihenőkben és parkolókban, tehát minden olyan helyen, ahol a gyorstöltés lehetősége ma már elengedhetetlen követelmény.

 

Az ABB legkeresettebb Terra sorozatának eddigi sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a világ 68 országában eddig kiépített 8 000 egyenáramú gyorstöltő állomás. A Terra 54HV platform immár 150 V-tól 920 V-ig terjedő kiterjesztett feszültségtartományt kínál az elektromos járművek nagyfeszültségű akkumulátorokkal felszerelt következő generációjának töltéséhez, ugyanakkor a már létező összes, 500 V-os akkumulátorral rendelkező elektromos járművet továbbra is ellátja éltető energiával.

 

A rendszer egy sor új, minden eddiginél fejlettebb funkcióval büszkélkedhet, így például a korábbinál nagyobb fényerejű kijelzővel (mely erős napsütésben is jól leolvasható), rugalmasabb testreszabási lehetőségekkel és az országok széles körében használható opcionális CCV, illetve Nayax fizetési terminállal. A Terra 54 esetében is továbbfejlesztették a fizetési funkciókat, ami annyit jelent, hogy a felhasználó csak az elfogyasztott kW-ok után fizet.

 

Frank Mühlon, az ABB Global Business for Electric Vehicle Charging részlegének vezetője erről így nyilatkozott: „Funkcióbőségének és megbízhatóságának köszönhetően a Terra az ABB legkeresettebb gyorstöltő termékcsaládjává vált. Mivel azonban az elektromos járműtechnológia fejlődése egy pillanatra sem áll le, termékeinken keresztül folyamatosan fenn kell tartanunk piacvezető szerepünket. (…) A szolgáltatásokkal és funkciókkal gazdagon ellátott Terra 54-es gyorstöltő megalkotása során a legmesszebbmenőkig figyelembe vettük a vásárlók visszajelzéseit, miközben kifejezetten eleget kívántunk tenni a legújabb nagyfeszültségű járművek követelményeinek.” 

 

A Terra 54-es gyorstöltő új funkciói közé tartozik még a jobb kezelhetőség, az összes kábeltípus csatlakoztatására alkalmas csatlakozótartók masszívabb kivitele, a megbízhatóbb működést szolgáló továbbfejlesztett erősáramú elektronika, az alkatrészek hosszú távú beszerezhetősége, valamint a szervizmérnököknek jobb szerelhetőség. A gyorstöltők az intelligens töltőprofilok kezelésére és helyszíni terheléskezelésre is alkalmasak.

 

 

A Terra nagyfeszültségű járműtöltő sorozat a cég ABB Ability néven futó, összekapcsolt digitális menedzsment megoldásokat tartalmazó szolgáltatási csomagjának további előnyeit is kínálja. Az Ethernet alapú interfész tökéletesen integráltható a helyi energiagazdálkodási alkalmazásokkal és a töltők üzemállapotának ellenőrzésével. A töltőket csatlakoztatni lehet háttérszolgáltatásokat végző irodákhoz, fizetési platformokhoz, illetve okos hálózati rendszerekhez, miközben a távdiagnosztikai, szervizszolgáltatási és vezeték nélküli szoftverfrissítések minimálisra csökkentik a kieső állásidőt és alacsonyan tartják az üzemeltetés költségeit.

 

Frank Mühlon a következőkkel egészítette ki: „A Terra 54-es sorozat még hangsúlyosabbá teszi az elektromos járművek töltőrendszereinek globális elterjedését támogató hozzáállásunkat, valamint az egyszerűbb operációs rendszerek létrehozása, és egy olyan jövő megteremtése iránti elkötelezettségünket, amelyben a nulla károsanyag-kibocsátással járó közlekedés a mindennapok valóságává válhat.”

 

A Terra 54-es modell 150 V-tól 500 V-ig, míg a Terra 54HV 150 V-tól 920 V-ig terjedő kiterjesztett feszültségtartományt kínál.