Látványos növekedés az önvezető és autonóm mobil robotok értékesítése terén

forrás: Prím Online, 2018. november 21. 19:27

A Mobile Industrial Robots (MiR), az autonóm mobil robotokat (AMR) gyártó vállalattól kapott információk alapján; a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IRF) 2018-as World Robotics Reportja szerint jelentős növekedésnek (162%) lehettünk tanúi a logisztikában használt robotok eladási számait tekintően. 

2017-ben 69 ezer logisztikai rendszert telepítettek, ami az adott időszakban szakmai területeken alkalmazott robotok 63%-át teszi ki. Az IFR 2018-ra még ennél is nagyobb növekedést jósol: az előrejelzések szerint 2018-ban a logisztikai rendszerek száma 66%-al fog emelkedni, ami összesen 115 ezer eladott egységet jelenthet. 2019 és 2021 között az összetett éves növekedési ráta (CAGR) 18% körül várható, ami azzal jár, hogy az ebben az időszakban értékesített logisztikai rendszerek száma el fogja érni a 485 ezer egységet.

 

Thomas Visti, az együttműködő autonóm mobil robotok területén meghatározó Mobile Industrial Robots (MiR) vezérigazgatója az IFR jelentés vezércikkében kihangsúlyozza, hogy az utóbbi években a vállalatok elkezdték felismerni a belső logisztika automatizálásában rejlő hatalmas potenciált. 

 

 

„Az  automatizáció első célpontjai a gyártási folyamatok voltak, viszont sok esetben még a magas szinten automatizált üzemekben is az anyagmozgatást manuálisan végezték, rosszul kihasználva a munkatársak idejét – értékes órák teltek el kocsik tologatásával.. A mai modern gyárterületek forgalmas és dinamikus terek: emberek, gépek, raklapok és egyéb akadályok bukkannak elő olyan helyeken, amik azelőtt szabad utak voltak. A mobil robotok különösen jól beleillenek az ilyen környezetbe. Együttműködő, önálló tájékozódásuknak köszönhetően az anyagmozgatás rugalmassá és könnyedén igazíthatóvá válik, extra költségek vagy a meglévő folyamatok megszakítása nélkül. És mindezek mellett biztonságosan dolgoznak az emberi alkalmazottak mellett is.” – nyilatkozza Thomas Visti.

 

 

Közép- és Kelet-Európa

A Mobile Industrial Robots növekvő érdeklődést tapasztal a belső szállítási folyamatok automatizálása terén a közép-kelet-európai régióban is.

 

„Egyre több vállalat veszi észre, hogy szükség van a belső logisztikai folyamatok optimalizálására, és ezt az igényt a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet is alátámasztja. Meg vagyunk győződve arról, hogy az autonóm mobil robotok, melyek közvetlenül képesek emberekkel együttműködni, jelentős mértékben fognak hozzájárulni a logisztikai rendszerek piacának növekedéséhez, ahogyan azt az IFR is jósolja az elkövetkező évekre nézve.” – mondta Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots közép-kelet-európai régiójának értékesítési vezetője.