Duális képzést indít a Siemens az Óbudai Egyetemen

forrás: Prím Online, 2018. december 1. 09:18

Elindul a Siemens duális képzése az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán, villamosmérnöki alapszakon. 2019 februárjától 10 hallgatónak nyílik lehetősége részt venni a képzésben, amely támogatja szakmai fejlődésüket. Az Óbudai Egyetemmel együtt a Siemens így már három felsőoktatási intézménnyel együttműködve nyújt duális képzést egyetemi hallgatóknak.

Hazánkban 2015-ben indultak el a duális rendszerű felsőoktatási képzések, amelyek lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak arra, hogy a megszerzett elméleti tudást már az egyetemi évek alatt, a gyakorlatban is hasznosíthassák és a diplomaszerzés után felkészültebben kezdhessék karrierjüket. Erre nem egyszeri, tömbösített gyakorlat elvégzéseként, hanem a duális képzésben töltött tanévek alatt folyamatosan, előre meghatározott ciklusokban van lehetőségük. A duális képzés pontos tanrendjét a felsőoktatási intézmény és a Siemens közösen dolgozzák ki, biztosítva ezzel a szakterület- és vállalat-specifikus tananyagot.

 

A Siemens eddig a BME villamosmérnöki mesterszakán és a BGE nemzetközi gazdálkodás alapszakán biztosította a duális felsőoktatási képzés lehetőségét. Ez bővül jövő év elejétől az Óbudai Egyetem villamosmérnöki alapszakával, ahonnan a Siemens összesen 10 hallgatót vár budapesti telephelyeire.

 

 

A csoportképen szereplő urak, balról jobbra: Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. digitális divízióvezetője; Károlyi Zsolt – a Siemens Zrt. gazdasági igazgatója – Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója – Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára – Rudnay János, a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának elnöke – Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora – Varga Csaba, az Óbudai Egyetem kancellárja helyett általános jogkörrel eljáró kancellárhelyettese – Gáti József, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese

 

Az újabb partnerintézménynek köszönhetően a Siemens immár három egyetem hallgatói számára teszi lehetővé a duális képzésben való részvételt. 

 

„A Siemens elkötelezett az ifjú tehetségek képzésében és a hazai oktatás fejlesztésében, ezért bővíti stratégiai együttműködéseinek sorát.” – mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. „A mai napon az Óbudai Egyetemmel kötött megállapodással folytatjuk azt az utat, amit az 1990-es években kezdtünk el építeni Magyarországon, amikor az országban elsőként duális képzést indítottunk gazdasági területen a Gizella úti telephelyen. Célunk azóta is változatlan: tőlük telhetően olyan tudást igyekszünk átadni, amivel segíthetjük a társadalmi és gazdasági fejlődést. Technológiai hátterünk és ipari pozíciónk jelenti a bázist ahhoz, hogy olyan naprakész és piacképes tudást adhatunk át a hallgatóknak, amivel bárhol értékes tagjai lehetnek az ipari környezetnek.”

 

Az együttműködés ünnepélyes bejelentésén Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora így fogalmazott: „Az Óbudai Egyetemen hat alapszakon folyik duális képzés, jelenleg 126 hallgató vesz részt ebben a képzési formában. A program eredményei biztatók, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a duális hallgatók átlagosan jobb eredményeket érnek el a tanulmányaik során. Örömünkre szolgál, hogy a Siemens Zrt. is bekapcsolódik egyetemünk partnereként a duális képzésbe.”

 

Az új duális alapképzés 2019 februárjában indul, az év első két hetében jelentkezhetnek rá az érdeklődők. Különlegessége, hogy akár a második félévüktől csatlakozhatnak a képzésbe a hallgatók – eddig erre csak a tanulmányok második évétől volt lehetőség. Ennek megfelelően a képzés hossza 6 vagy 7 félév is lehet.

 

Az együttműködésről szóló megállapodás aláírásakor jelen volt Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár is. Hangsúlyozta, hogy jelentős szerepe és felelőssége van a felsőoktatásnak a magyar gazdaság versenyképességének növelésében. „Idén szeptemberben már a negyedik felsőoktatási duális képzéses évfolyam indul el, így jelenleg összesen 2058 hallgató vesz részt a programban. Ezek a hallgatók ugyanazt az elméleti oktatást kapják, mint a többi egyetemista, ám ez a tudás az esetükben multiplikálódik, hiszen az adott félév elméleti tanulmányait rögtön át is ültetik a gyakorlatba. Az eddigi tapasztalatok alapján ezeknek a diákoknak még jobbak egyetemi eredményeik, mint a hagyományos képzésben részt vevő társaiknak. Meggyőződésünk, hogy minden vállalathoz kell egy mérnök – a duális képzés ebben segíthet a gazdaság szereplőinek.” – mondta.