NMHH Médiatanács: tovább szólhat a Jazzy Rádió

forrás: Prím Online, 2019. január 11. 16:39

Ismét a Jazzy Rádió működhet majd a Dél-Budapest 90,9 MHz rádiós frekvencián a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának döntése értelmében. A testület a Zalaegerszeg 88,9 MHz pályázatán az LB Rádió Kft.-t nyilvánította nyertesnek.

 

Rádiós pályázatokkal kapcsolatos döntések

A Dél-Budapest 90,9 MHz rádiós frekvencia pályázatán az egyetlen ajánlatot benyújtó, jelenleg is műsort sugárzó pályázót, a Magyar Jazz Rádió Kft.-t nyilvánította nyertesnek a Médiatanács. A médiaszolgáltató továbbra is közösségi jelleggel, 90,9 Jazzy Rádió néven sugároz majd műsort. A Zalaegerszeg 88,9 MHz pályázatán a testület döntése alapján az LB Rádió Kft. nyert, amely kereskedelmi jelleggel ad majd műsort. A nyertes pályázók a szerződéskötéstől számított, legfeljebb hét évre nyerik el a jogosultságot – a médiatörvény feltételeitől függően –, amely további öt évvel megújítható.

 

A testület véglegesítette és a honlapján közzétette a Dunaújváros 99,1 MHz-es helyi, és a Győr 96,4 MHz körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásait, előbbit közösségi, utóbbit kereskedelmi jellegű hasznosításra. Az ajánlatokat február 11-én és 20-án lehet majd benyújtani.

 

A médiaszolgáltatók közös kérelmére a tanács engedélyezte a Zalaegerszeg 95,8 MHz-en sugárzó Rádió Zala Egyszemélyes Kft. hálózatba kapcsolódását a Radio Plus Kft. budapesti jogosultságával, valamint azt, hogy a rádió 95,8 Rádió 1 néven szóljon tovább. Az LB Rádió Kft. médiaszolgáltató kérésére a Médiatanács engedélyezte a hajdúböszörményi, hajdúszoboszlói, hajdúnánási és derecskei vételkörzetekben szóló 98,9 Rádió 1 elnevezés módosítását Hajdúsági Rádió 1-re. A szolgáltató kérését azzal indokolta, hogy Hajdúböszörményen kívüli többi településen nem a 98,9 MHz-en fogható az adó, így a jelenlegi megnevezés megtévesztő.

 

Médiafelügyeleti döntések

A székesfehérvári és a hajdúnánási Rádió 1 adásában egy szeptemberi adáshéten kevesebb helyi közélettel foglalkozó, helyi mindennapi életet segítő műsorszámot tett közzé, utóbbi ezen felül számos esetben a hatósági szerződésében vállalttól eltérő szignált, és kevesebb magyar zenét tett közzé. A Médiatanács a hajdúnánási rádió szolgáltatóját 50 ezer forintra bírságolta, a székesfehérvári szolgáltatót pedig felszólította a jogkövető magatartásra. 

 

A Karc FM egy októberi adáshéten amellett, hogy többet ismételt, a közszolgálati, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámból, a budapesti közlekedési hírekből, valamint gazdasági, pénzügyi és üzleti témájú műsorból is kevesebbet tett közzé, mint amennyit a szerződésében vállalt. A testület 40 ezer forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra. 

 

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett hasonló jogsértéseket is, és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó nézettségi, hallgatottsági arányokat – figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.