Okoscipő diktálja a kosárlabda jövőjét

forrás: Prím Online, 2019. január 16. 12:21

A Nike újabb innovációval hódítja meg a kosárpályákat: a Nike Adapt BB okoscipő egy alkalmazással kiegészülve minden játékos számára egyéni rögzítést tesz lehetővé, amely segíti a teljesítmény növelését. Az új modellt olyan elitsportolók is tesztelték már, mint a Boston Celtics játékosa, Jayson Tatum.

Egy sportcipő egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a játékos lábát megfelelően rögzítse. Vegyük például a kosárlabdát: egy meccs közben a lábfej akár fél méretet is nyúlhat a cipőben. A rögzítéssel kapcsolatos igény a sportoló mozgásával párhuzamosan változik, a kérdés, hogyan lehet az összhangot megteremteni? E probléma áthidalására dolgozta ki a Nike tervezőcsapata a Nike Adapt technológiáját, amely folyamatosan képes személyre szabott rögzítést nyújtani a sportolóknak.

 

 

A rögzítéssel kapcsolatos megoldások átszövik a Nike történetét (Huarache, Flywire, Flyknit, hogy csak néhányat említsünk), az áttörésben azonban kulcsszerepet játszott a sportszergyártó első önbefűző sportcipője, a 2016-ban bemutatott Nike HyperAdapt 1.0. A Nike Adapt ennél is tovább megy: a platform az önbefűző rendszer mellett a cipőbe integrált program és a vele kapcsolatban álló alkalmazás segítségével személyre szabott rögzítést biztosít a játékos számára.

 

A működése egyszerű: a cipőbe lépve egyedi érzékelők mérik fel a játékos lábának rögzítéséhez szükséges erőt, és eszerint állítják be a rendszert. A talp alatt futó fűzők szakítószilárdsága 15 kg-os erőhatást is kibír (ez durván egy átlagos ejtőernyő zsinórjának teherbírása), így egy sor mozgásformánál biztosítja a megfelelő tartást. Az “agymunkát” a FitAdapt technológia végzi el: a játékosok manuálisan, vagy akár a Nike Adapt alkalmazást telefonról irányítva különböző erősségű rögzítést állíthatnak be maguknak – például időkérés alatt lazíthatják, majd a folytatáskor ismét szorosabbra állíthatják a fűzőket. A sportolók a FitAdapt technológia jövőbeni frissítéseiből is profitálni tudnak majd, segítve ezzel a rendszer tökéletesítését és új digitális szolgáltatások megalkotását.

 

 

Mint minden Nike innovációt, a Nike Adapt BB technológiáját is szigorú teszteknek vetették alá, ahol a nyomás, hőmérséklet, életciklus és vízállóság kívánalmait vizsgálták. Többek között 30 000 alkalommal gyakoroltak nyomást a cipőre 357 kg-os súllyal, 2900 fűzésciklust futtattak le (szorítástól lazításig), de tesztelték a modellt 45 °C-on, 85%-os pártartalom mellett is.

 

A modell végső formáját élsportolók bevonásával alakították ki. Köztük volt a Boston Celtics játékosa, Jayson Tatum is. „Sokat jelent számomra, hogy az elsők között próbálhattam ki a cipőt, ezáltal képviselhetem a Nike-t a kosarazás jövőjében. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással beállítsam a rögzítést, megváltoztassam a cipő színét és figyelemmel kövessem a töltöttséget…mindez elég menő.”

 

A FitAdapt technológia a Nike Adapt BB cipőben február elejétől elérhető.