Dedikált, lokális mobil hálózati megoldással készül a Magyar Telekom és a BorgWarner az 5G-re

forrás: Prím Online, 2019. február 27. 12:14

A gyártóegységek számára Magyarországon szigetszerűen elérhető 5G-s hálózatok előszobájának tekinthető, 4G (azaz LTE) alapú ipari hálózatot épít ki Magyarországon és a régióban elsőként a Magyar Telekom a BorgWarner Oroszlány Kft. telephelyén. A Campus Network elnevezésű megoldás dedikált, vezeték nélküli kapcsolódást tesz lehetővé a gyár területén, ami nagy biztonsággal kielégíti a felhasználó által igényelt átviteli kapacitást, az alacsony késleltetést és a magas rendelkezésre állást. A BorgWarner a hagyományos telekommunikációs igények mellett elsősorban a gyártásvezérlést, telephelyen belüli logisztikát segítő szenzorok, eszközök hálózatba kapcsolásához használja a nyárra elkészülő hálózatot. A megoldás lehetővé teszi a későbbiekben az 5G hálózatra való átállást is.

A gyártó és logisztikai cégek számára a dedikált, vezeték nélküli kapcsolódás jelentős mértékben javítja a gyártási folyamatok rugalmasságát és hatékonyságát. A hálózati kapcsolódás az ipari megoldások és fejlesztések kulcsfontosságú összetevője. Erre alapozva hoz létre a high-tech járműipari alkatrészeket gyártó BorgWarner oroszlányi gyárában úgynevezett campus network megoldást a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország. A nyilvános mobilhálózat és a most kialakítás alatt lévő, 4G/LTE alapú helyi hálózat kombinációja kiváló lehetőséget nyújt a két cég számára az IoT megoldások ipari környezetben való tesztelésére és testreszabására, ami fontos a majdani 5G bevezetését követő igényeknek való mielőbbi megfelelésben. A campus hálózat tervezése 2018 novemberében kezdődött, és várhatóan nyárra fejeződik be a rendszer telepítése.  Az oroszlányi telephelyen a campus hálózat beszállító partnerei az Ericsson Magyarország és a Cisco Magyarország.  A Cisco a gyártóegységek számára optimalizált vezetékes gerinchálózat mellett a virtuális mobil maghálózatot (vEPC – virtual Evolved Packet Core) biztosítja a gyár területén, ezzel lehetővé téve a kis késleltetésű mobil adatforgalmat.

 

„Az Ipar 4.0 követelményeinek megfelelően ügyfeleink kivételesen megbízható és nagy teljesítményű - egyéni igényeikhez szabott – helyi hálózati megoldásokat várnak el” - mondta Kalmár Ákos, a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese. „Az általunk nyújtott dedikált campus megoldás lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy kifejlesszék és optimalizálják gyártási, logisztikai folyamataikat. A mostani együttműködés ugyanakkor komoly lehetőséget biztosít számunkra, hogy előzetesen feltérképezzük az 5G hálózat megjelenésével kapcsolatos iparági igényeket, és hogy termékfejlesztési tevékenységünk az 5G irányába elmozduljon.”