Raktárautomatizáció szállító robotokkal

forrás: Prím Online, 2019. március 6. 13:57

Az önálló mobil robotok (AMR-ek) piaca egyre nagyobb mértékben növekszik, miközben a multinacionális gyártóvállalatok az ellátási lánc különböző területein integrálnak rugalmas és együttműködő robotokat, az általános raktár-automatizációs stratégiájuk részeként. A robotgyártó vállalatok nagy sikerekről számolnak be mind a tesztelési, mind a gyártási környezetet illetően, azonban egyesek még mindig kételkednek abban, hogy biztonságos-e, ha az emberi alkalmazottak együtt dolgoznak ezekkel a robotokkal. Eláruljuk, hogy nem nekik van igazuk!  

A múltban az önvezető járművek (AGV-k) jelentették az egyetlen megoldást a belső szállítási feladatok automatizálására. Mára már az autonóm mobil robotok (AMR-ek) hihetetlen rugalmasságot, költséghatékonyságot és biztonságot képesek nyújtani. Az AMR-ek és az AGV-k közötti legnagyobb különbség az emberek és akadályok közötti biztonságos közlekedésben és kiemelkedően jó tájékozódási képességükben rejlik. Az AGV-k egy kötött „sínpálya” mentén haladnak (pl. a padlóba ágyazott mágnesszalagok vagy drótok), és nem tudnak letérni erről az útról. Így, ha egy ember, vagy egy tárgy elállja ezt az utat, az AGV-nek meg kell állnia és meg kell várnia, hogy az akadály megszűnjön, - csak ezután képes továbbhaladni. „Az AMR-ek ugyanakkor érzékelőket és szoftvert használnak, melyek segítségével az autós navigációs rendszerekhez hasonlóan tervezik újra útvonalaikat eltérés esetén. Mivel a robot már alapvetően rendelkezik az üzemterület térképével, könnyedén tolathat, vagy utat változtathat annak érdekében, hogy kikerülje az akadályt és hatékonyan befejezze küldetését.” – mondja Jesper Sonne Thimsen, az autonóm mobil robotok területén piacvezető Mobile Industrial Robots (MiR) Közép- és Kelet-európai régiójának értékesítési igazgatója.

 
A robotok érzékelő-rendszereiknek és biztonsági algoritmusaiknak köszönhetően anélkül is képesek maguktól tájékozódni mozgalmas, dinamikus környezetben, hogy a gyártóüzemek infrastruktúráját módosítani kellene. A MiR robotok fejlett, hármas kategóriájú, „D” biztonsági minősítéssel rendelkeznek. A MiR AMR-ek, például 360 fokos biztonsági lefedettséggel bírnak, így már méterekkel előre észreveszik az akadályt. Ezek a védelmi zónák határozzák meg a robot sebességét is. Így a robot biztonságosan és lassan kerüli ki az akadályt, valamint automatikusan leáll, ha egy ember vagy akadály pár centire megközelíti. Amennyiben véletlenül egy ember, vagy tárgy az AMR útjába kerül, a szabványszerű biztonsági lézeres szkennelőrendszer elég gyorsan értelmezi az akadályt ahhoz, hogy a robot vagy letérjen az útról, vagy teljesen megálljon az ütközés elkerülésének érdekében. Az AMR a kameráiból, beépített érzékelőiből és lézeres szkennereiből érkező adatokból szerzi az információkat, és fejlett szoftvere segítségével ismeri fel a környezetét, majd választja ki a leghatékonyabb utat a végcélhoz.
 
 
A MiR robotok számos különböző szállítási feladatot el tudnak látni, amelyek fárasztóak és potenciális veszélyt jelentenek az emberek számára. A mobil robotot a munkás egy okostelefonon, tableten vagy PC-n keresztül tudja irányítani, és magához hívni, amely így önállóan elvezet hozzá. Így máris csökken a kocsik A-ból B-be való mozgatásába fektetett energia a dolgozók részéről. A robotok akár 500 kg-ot (a robot típusától függően) is képesek mozgatni megfelelő sebességgel. Képzelje el azt, hogy ezt egy ember végezné! Mivel a robot át tudja venni majdnem az összes, nagy súlyok mozgatásával járó feladatot, csökken a munkásokat érő sérülések veszélye is. „Az áru, a selejt, illetve bármilyen más anyag a robotra helyezhető, sőt szállítószalaggal rendelkező modullal is el lehet látni, így az AMR-ek közvetlenül és önállóan helyezhetik a gyártósorra a termékeket, illetve el is tudják venni onnan őket, anélkül hogy az alkalmazottaknak bármekkora súlyt kellene cipelnie.” – mondja Jesper Sonne Thimsen. A MiR100 akár 100 kg-ot képes szállítani, valamint 300 kg-ot vontatni, a MiR200 akár 200 kg-ot szállít, a MiR 500 pedig akár 500 kg-ot is emel. Mindemellett az egyik legfontosabb tényező az, hogy ezek az önálló mobil robotok képesek emberek számára nem ajánlott környezetben is mozogni, mint például nagyon hangos, vagy szennyezett területeken.
 
A MiR robotok akár 15 km-t is képesek vezetni anélkül, hogy fel kellene tölteni őket, így rendelkeznek azzal a potenciállal, hogy felszabadítsák az emberi munkatársaikat az alól, hogy nap mint nap órákat töltsenek árumozgatással. A robot egész nap, egész héten képes a munkavégzésre. A robotoknak köszönhetően csökken a forgalom a gyárterületen, így kevesebb targoncára van szükség, ami a dolgozók számára egy biztonságosabb munkakörnyezethez vezet. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy az alkalmazottak kevesebb és kevésbé megterhelő fizikai munkának vannak kitéve, ami ugyancsak hozzájárul az egészségük megtartásához.