Elindult az ország első környezetbarát ételrendelő szolgáltatása

forrás: Prím Online, 2019. március 22. 10:02

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál Falatozz Zölden! néven környezettudatos ételrendelési programot indít, amelynek keretében minden rendelést 100%-osan lebomló csomagolásban szállítanak ki. Ezzel az ország több mint 30 településén válik lehetővé a környezetbarát ételrendelés.

A programhoz csatlakozott éttermek a megrendelt ételeket környezetbarát, maradéktalanul lebomló és komposztálható csomagolásban szállítják ki, beleértve az összes csomagolóanyagot a pizzás dobozoktól kezdve, a poharakon és evőeszközökön át, a szívószálakig és minden egyéb kiegészítőig. A Falatozz Zölden! program így Magyarországon elsőként kínál átfogó megoldást a házhozszállítással járó környezetszennyező csomagolóanyagok csökkentésére.

 

A mintegy 400 étterem kínálatát egyesítő országos ételrendelő portálon mostantól szűrhető a Falatozz Zölden! programban résztvevő éttermek listája, így a megrendelők már az online vásárlás előtt kiválaszthatják a környezettudatos éttermeket, illetve, hogy milyen csomagolásban kérik az étel kiszállítását. Az étlapokon kis méretű zöld leveles ábra látható minden olyan étterem neve mellett, amelynél elérhető a szolgáltatás, csakúgy, mint azoknál a fogásoknál, melyek lebomló csomagolásban kérhetők.

 

 

A programhoz való csatlakozás a portál hálózatához tartozó vendéglátóhelyek önkéntes döntése, és ugyancsak a vendéglátóhelytől függ, hogy milyen mértékben állja a környezetbarát csomagolóanyagok használatának többletköltségeit.

 

A Falatozz Zölden! programban résztvevő éttermek egységesen a Box Again 100%-ban lebomló csomagolóanyagokat használják, amelyek minden darabja ellenőrzött alapanyagokból készül, komposztálhatók, újra feldolgozhatók, és nem keletkezik mikroműanyag maradvány a lebomlás során.

 

„A Falatozz Zölden! kezdeményezéssel szeretnénk alternatívát kínálni a környezettudatos fogyasztók számára, hogy ne kelljen akaratuk ellenére egyszer használatos csomagolóanyagokkal terhelni a környezetet. A tévhitekkel ellentétben az olyan félmegoldások, mint az ételdoboz műanyag bevonattal, a keményítő vagy cellulóz alapú doboz műanyag erősítéssel, valamint a mikroműanyagokra szétfoszló műanyag nem jelentenek valódi alternatívát, ezért elérhetővé tettük tájékoztatónkat azok számára, akik pontosabb ismereteket szeretnének szerezni a programról” – mondta Veres László, a Falatozz.hu ügyvezetője.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb adatai szerint Magyarországon a csomagolóanyagok éves kibocsátása közel 800.000 tonna, ebből a papír és karton 32%-ot, a műanyag 24%-ot, a fa 20%-ot és az üveg 14%-ot tesz ki. Ugyanakkor az Európai Unióban várhatóan 2021-ben már tilos lesz az egyszer használatos műanyag termékek – zacskók, tányérok, dobozok, szívószálak, palackok és evőeszközök – árusítása.