A DXC segít a nyílt forráskódú weboldalak akadálymentesítésében

forrás: Prím Online, 2019. április 26. 17:51

Az akadálymentes weboldalak száma azonos lehet a hétköznapi életben bármilyen más csatornákon tapasztalható akadálymentesség elterjedtségének szintjével – azaz meglehetősen alacsony. 

A DXC Technology most csatlakozott az IThon.info kezdeményezéséhez és máris nekiláttak a munkának: hibajegyeket javítanak ingyenes és nyílt forráskódú képernyőolvasó alkalmazásokban vagy ismertebb weboldalakat működtető webmotorokban. Igaz, hogy a képernyőolvasó szoftverek nagyban megkönnyítik a látássérültek dolgát, de a weboldalakon található egyéb tartalmakkal (képekkel, gifekkel) ezek a szoftverek nem tudnak mit kezdeni. Az IThon.info azért, hogy ez megváltozzon, közös akadálymentesítésre szólította fel az IT szakmát: a DXC Technology Hungary elsők között mondott igent a feladatra.

  

„A feladat meglévő szoftverek átalakítása és kiegészítése olyan funkciókkal, amelyek figyelembe veszik a gyengén, vagy egyáltalán nem látó emberek életmódját, igényeit” – mondta Tóth Mária, a DXC szoftverfejlesztési igazgatója. A cég által eszközölt javítások elsősorban mindenki számára elérhető nyílt forráskóddal rendelkező szoftverekre terjedtek ki, ezek letölthetők és felhasználhatók sok ezer szerveren. A javítás után egyes weboldalak felolvasásbarátabbakká válhatnak, így a látássérültek könnyen tudnak majd azokon navigálni és hozzájutni az információkhoz. 

 

Tavaly a II. Országos IT megmérettetésen az Informatika a Látássérültekért Alapítvány arról mesélt, hogy milyen problémákkal szembesül világszinten több száz millió látássérült. Pulay Gellért, az IThon.info alapítójának ötlete alapján a kihívást céges szintre emelték, így indult el az #akadálymentesITs, melyhez május elejéig várják a csatlakozó cégek jelentkezését.

 

A javításra váró weboldalak legfőbb problémája, hogy strukturálatlan tartalommal és/vagy nem szabványkövető HTML kóddal készültek, ami nagyban megnehezítik a navigálást a tartalmak között. A kezdeményezés szervezői arra is felhívják a figyelmet, hogy már a weboldal fejlesztésekor figyeljenek a szakemberek az akadálymentesítési hibákra, igyekezzenek ezeket elkerülni. „Gyakori probléma a magyarázó szövegek, képaláírások elhagyása, vagy csak képek formájában történő kommunikáció, ami ellehetetleníti a vakok számára az információ megfejtését” – mesélt a legáltalánosabb jelenségekről Tóth Mária. „Ezen problémák leküzdése már jelentősen növeli a weboldalak „olvashatóságát” a gyengénlátók által használt felolvasóprogramok számára. A teljes akadálymentesség eléréséhez még sok más részlet szükséges, amelyek ma már minden fejlesztő számára nyilvánosan elérhetők az interneten.” Létezik is egy EU-s Webes Akadálymentesítési útmutató, amit az IThon.info szakemberei 12 pontban gyakorlatiasan dolgoztak fel, tettek könnyen érthetővé.

 

Bár nincsenek erre vonatkozó pontos adatok, de jó közelítéssel kijelenthető, hogy az akadálymentes weboldalak száma azonos lehet a hétköznapi életben bármilyen más csatornákon tapasztalható akadálymentesség elterjedtségének szintjével. Természetes cél, hogy valamennyi közigazgatási webhely teljesen akadálymentes legyen, javítva sok ezer ember életminőségét, és esélyegyenlőségét.

 

„A víziónk az, hogy előbb vagy utóbb trendivé váljon az akadálymentességi szempontokat is beépíteni a fejlesztésekbe. Nemcsak weboldalak, de webalkalmazások, mobilapplikációk esetében is. Ez legyen alap. Ehhez az szükséges, hogy éppen a szakemberekhez eljusson az üzenet. Nem hiba, ha valaki nem szívta be az anyatejjel ezeket a dolgokat, de fogjunk össze, oktassunk és példát mutassunk közösen” – mondta a kezdeményezésről Pulay Gellért.  

 

Akik szeretnék a következő egy évben az #AkadálymentesITs – IT Összefogás 2019 címet viselni, azoknak a következő egy évben át kell vizsgálniuk saját weboldalukat is akadálymentességi szempontból és egy érzékenyítési tréninget tartaniuk cégen belül – és máris övék az elismerő cím.