Médiatanács: Decembertől is a Szent István Rádió szól majd Gyöngyösön és Sátoraljaújhelyen

forrás: Prím Online, 2019. május 31. 10:02

Nyertest hirdetett a Gyöngyös 102,2 MHz és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz helyi frekvenciák pályázatain a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A testület szerződéses vállalások megsértése miatt bírságokat szabott ki, valamint több rádiós, illetve televíziós műsorszámot kifogásoló bejelentéssel kapcsolatban is döntést hozott.

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

Az egyedüliként pályázó és a jogosultságokat jelenleg is működtető Magyar Katolikus Rádió Alapítványt nyilvánította nyertesnek a Médiatanács mind a Gyöngyös 102,2 MHz, mind a Sátoraljaújhely 90,6 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán. A szolgáltató továbbra is Szent István Rádió – Gyöngyös, illetve Szent István Rádió – Sátoraljaújhely néven kívánja folytatni a sugárzást a Hegyalja Média Kft. tokaji jogosultságával hálózatba kapcsolódva, közösségi jelleggel azután, hogy a jelenlegi jogosultságai december 20-án lejárnak. A grémium elfogadta az Encs 95,4 MHz és a Körmend 99,8 MHz helyi rádiós frekvenciákra szóló pályázati felhívások tervezeteit. 

 

A szolgáltató kérésére a Médiatanács engedélyezte a Szolnok 92,2 MHz-en Aktív Rádió néven szóló helyi, kereskedelmi jellegű szolgáltatás műsortervi vállalásának módosítását, amely alapján – többek között – néhány százalékkal több közszolgálati, valamint kevesebb szöveget, illetve hír- és a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapokat segítő műsort fognak sugározni az adásaikban. 

 

A Budapest 96,4 MHz-cel hálózatba kapcsolódott velencei, dunaújvárosi, békéscsabai, székesfehérvári, kiskunfélegyházi, kiskunmajsai, gyöngyösi és hatvani, a kaposvári, a komlói és a mohácsi, a pécsi és a villányi, a debreceni, a soproni, a zalaegerszegi, a szegedi, a szombathelyi, a bajai, a paksi, a szekszárdi, a miskolci, a hevesi, a nyíregyházi, a győri, a tiszafüredi és abádszalóki, a salgótarjáni, az egri, a szolnoki, a veszprémi, a nagykanizsai, a tatabányai, a keszthelyi, valamint a hajdúsági Rádió 1 szolgáltatóinak kérelmére a testület engedélyezte, hogy a hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatások a napi 4 óra 40 perces saját műsoridő eloszlását egységesen módosítsák, így június 1-től az ebből az időtartamból eddig 10 és 12 óra közé eső helyi tartalmakat majd 12 és 14 óra között teszik közzé. 

 

Médiafelügyeleti döntések szerződéses vállalások megsértése miatt

A körzeti, kereskedelmi jelleggel működő Gong FM szolgáltatójára ötvenezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács egy februári vizsgált adáshét alapján, amiért szerződéses vállalásával ellentétben kevesebb szöveget, magyar zenét, hírt, helyi közéleti, helyi mindennapi élettel foglalkozó és közszolgálati műsort sugárzott és nem adott közre nemzetiségi műsort.

 

Egy márciusi adáshét vizsgálata alapján negyvenezer forint bírságot szabott ki a grémium a Rádió 1 hálózat szolgáltatójára, mert a szolgáltató több zenét, kevesebb szöveget, magyar zenét, közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort adott le, mint ami a hatósági szerződésében szerepel. 

 

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket – is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

 

Bejelentések vizsgálata

Nem indít eljárást a testület annak a beadványnak a nyomán, amely az ATV Start című, április 25-ei műsorszámát kifogásolta. A műsorban egy meghívott vendég egy politikai párt támogatottságáról – a bejelentő magánszemély szerint – gyűlöletkeltő, illetve kirekesztő módon beszélt. A Médiatanács döntésében, az Alkotmánybíróság vonatkozó jogi álláspontja alapján azt állapította meg, hogy egy adott politikai oldallal, nézettel való szimpatizálás nem minősül olyan csoportképző tulajdonságnak, amely az ahhoz tartozó személyeket jogi értelemben a szabályozás által védett társadalmi közösséggé avatná, ezért ilyen típusú jogi védelemre nincs lehetőség. Kimondta ugyanakkor a Médiatanács, hogy az elhangzottakat nem tartja elfogadhatónak a közbeszédben, a durva és dehonesztáló kifejezések használata nem méltó a nyilvánossághoz egy demokráciában. 

 

A Rádió 1 május 7-én sugárzott Balázsék című műsorában elhangzottak kirekesztő, illetve gyűlöletkeltő jellegét kifogásolta egy magánszemély egy bejelentésben. A műsorban a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával kapcsolatban az egyik műsorvezető papi pedofíliára utalt. A Médiatanács megállapította: bár a humorosnak szánt kijelentés az érintettek és a hívők számára érzékenységüket sértő vélemény lehetett, de nem vet fel gyűlöletkeltést vagy kirekesztést, a két másik műsorvezető pedig ellenpontozta is a kifogásolt megnyilvánulást. A műsorrészlet a vallással, annak tanaival, a hívekkel szemben nem fogalmazott meg kritikát, és erőszakra sem buzdított a papsággal szemben, illetve kirekesztésük mellett sem érvelt, ezért a Médiatanács nem indított eljárást. 

 

A Médiatanács megvizsgálta az M4 csatornán május 4-én sugárzott Hírek egy percben című műsorszám miatt egy országgyűlési képviselőtől érkezett, a Fidesz választási videója miatt tett bejelentést is, és megállapította: a kifogásolt hírszegmens – a panasszal ellentétben – nem értelmezhető politikai reklámként, ezért nem indokolt eljárást indítani az ügyben. Az eset értékelésekor említést érdemel az is, hogy a műsorkésőbbi adásaiban az LMP legfrissebb kampányvideójáról is beszámoltak hasonló módon, illetve az MSZP-Párbeszéd és a DK választási programjáról is tájékoztatást nyújtottak, amely híregységekben szintén megjelentek részletek a kapcsolódó kampányvideókból.