A kávéfőzés ideje leáldozott

forrás: Prím Online, 2019. június 12. 11:10

A szakképzett munkaerő hiánya egyre nagyobb problémát jelent, így mára elengedhetetlenné vált, hogy a vállalatok generációkra szabott üzenetekkel toborozzanak potenciális munkavállalókat. Ezen belül kiemelten fontos a szakképzett fiatalok megszólítása, akik szakmai kihívásokra, felelősségteljes munkára vágynak, és azonnali eredményeket akarnak. Az energiamenedzsmenttel és automatizálással foglalkozó Schneider Electric ezért tavaly kifejezetten fiatal mérnökök számára hirdetett fizetett gyakornoki programot. Az EcoStruxure Akadémia nevű kezdeményezés olyan „gyorstalpaló”, melynek során az ambiciózus pályakezdők valódi felkészítést kapnak, és élesben bizonyíthatják rátermettségüket. Így a vállalat is egyből visszajelzést kap teljesítményükről. A 2018 szeptemberében indult képzés nemrég az utolsó állomásához érkezett, ahol a résztvevők a szervezet régiós vezetői előtt számoltak be az elmúlt közel egy évben elért sikerekről.

Több kutatás is rámutatott, hogy az Y generáció, vagyis a ’80-as és ’90-es években születettek számára a gyors sikerélmények és a kellemes munkahelyi légkör a legfontosabb szempontok között szerepel munkahelyválasztásnál. Ez a korosztály jelentős munkaerő-potenciált képvisel, ezért a multinacionális Schneider Electric minden eszközt megad az újító szellemű fiatalok számára, akik szakmai megmérettetésekre és felelősségteljes munkára vágynak. Ilyen többek között az ipari IT területére fókuszáló EcoStruxure Akadémia, amely nagyszerű lehetőség a pályakezdők számára a szakmai fejlődéshez és a nemzetközi tapasztalatszerzéshez. 

 

Ugrás a mélyvízbe

Az Európában csak néhány országban, köztük hazánkban indult szakmai gyakornoki projekthez Magyarországról pályázati úton két frissdiplomás csatlakozhatott, akik azóta már a program záró szakaszában járnak. Szántó András az ipari automatizálás területén belül értékesítéssel foglalkozik, Sztupák Dávid pedig az energiaszektor területén támogató mérnökként dolgozik a cégnél. A gyakornokok a program részeként számos, a Schneider Electric vezetői és szakértői által tartott képzésen vettek részt, melyek során a gyakorlatban is megismerték az Ipar 4.0 legfontosabb trendjeit, valamint a vállalat zászlóshajójának számító ipari vezérlőplatformot, az EcoStruxure-t. A műszaki és egyéni hatékonyságot fejlesztő tréningek mellett olyan soft skilleket is elsajátítottak, mint például a kiváló kommunikációs készség és a szervezeten belüli érdekérvényesítés képessége, amelyeket más területen vagy pozícióban is jól hasznosíthatnak. A képzések, gyárlátogatások és K+F központok bejárása alkalmával a két fiatal együtt összesen 14 hetet töltött hét országban, melynek köszönhetően kiterjedt nemzetközi kapcsolatokat építettek ki a vállalaton belül, tudásukat pedig rendszeresen megosztották egymással és a program többi külföldi résztvevőjével.  

 

 

 

András és Dávid a szervezettel való ismerkedési fázist követően a továbbképzéseken megszerzett tudásukat kamatoztatva egyből komoly feladatokat kaptak. Ez az iskolapadhoz képest igazi mélyvizet jelentett számukra, hiszen az egyetemen magukba szívott elméleti ismeretek és egy multinacionális vállalat gyakorlati működése között nagy az űr, de folyamatosan motiválta őket a fejlődésben, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. Az elmúlt időszakban egyenként nagyjából 20 projekten dolgoztak, amelyek során elsősorban a felmerülő műszaki kihívásokra kellett komplex, rendszer- és szolgáltatásközpontú megoldást találniuk. Az általuk végzett feladatok azonban az alapos műszaki háttértudás mellett értékesítési képességeket is igényelnek, így több területen is helyt kellett állniuk.

 

A munka gyorsan érő gyümölcse

Az Akadémián megszerzett szaktudás annyira hasznosnak bizonyult, hogy a résztvevők ennek köszönhetően már jelentős sikereket is elértek, főként a készülék- és szoftverismereteket, az ezekhez kapcsolódó programozási szakértelmet és az értékesítési készségeket kamatoztatva. És bár két külön szegmensben dolgoztak, együttműködésre törekedtek, hogy a legjobb eredményeket érhessék el a hazai piacon. 

 

 

„Büszke vagyok rá, hogy a csapatommal a régióban az elsők között implementáltuk az EcoStruxure Augmented Operator Advisort, amely a vállalat kiterjesztett valóságon alapuló megoldása az ipari eszközök működésének optimalizálására” – mondta Szántó András. „Én pedig kiemelt eredménynek tartom, hogy saját ötleteimet kollégáim szaktudásával ötvözve sikerült műszaki megoldást találnunk egy speciális felhasználói igényre, így elnyertük a megpályázott projektet, ráadásul a megoldást hosszú távon, más projekteknél is alkalmazhatjuk” – tette hozzá Sztupák Dávid.  

 

A szakmai lehetőségeken túl a vállalatnál tapasztalt összetartó, segítőkész közösség is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mindketten sikeres elvégezték az Akadémiát. A családias, közvetlen légkörnek köszönhetően pedig szoros barátságokat is kötöttek, aminek külön örülnek. 

 

„Az EcoStruxure Akadémia egy mindkét fél számára előnyös lehetőség, hiszen a munkavállaló érdemi munkát végezve fejlődik, mi pedig szervezetként hozzáértő kollégákat kapunk, akiket várhatóan hosszú távon tudunk alkalmazni. A fiúk bizonyítottak, ezért mindketten teljes munkaidős állásban folytatják pályájukat a Schneider Electric hazai leányvállalatánál, ahol egy dinamikus és tapasztalt csapat tagjaiként építhetik tovább karrierjüket. Mi továbbra is mindenben támogatjuk őket, hogy a számukra legmegfelelőbb módon fejlődhessenek” – tette hozzá Lerch Zoltán, a Schneider Electric országos HR-igazgatója.

 

A vállalat korábbi gyakornoki programjai is nagyon eredményesek voltak, hiszen az eddigi tapasztalatok alapján a gyakornokok 95 százaléka a Schneider Electric munkavállalója lett, és van köztük olyan is, aki ma már középvezetőként dolgozik a cégnél. A fejlődési lehetőségekkel azonban nem csak a frissdiplomások élhetnek, mivel a Schneider Electric folyamatosan képezi minden munkavállalóját, akik így jellemzően mindig megtalálják házon belül az újabb és újabb, inspiráló szakmai kihívásokat.