A Médiatanács egy kapuvári és egy kisújszállási rádiós frekvencia sorsáról is döntött

forrás: Prím Online, 2019. június 13. 17:07

Öt évvel megújította a kapuvári Rábaköz Rádió FM94,5 jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az e heti ülésén, valamint döntött arról, hogy a Kisújszállás 103,2 MHz pályázatán az egyetlen benyújtott ajánlat alapján a Szent István Rádió szólhat hálózatba kapcsolódással. Fegyverreklámok közzététele és műsortervi eltérések miatt bírságokat is kiszabott a grémium, emellett ötszázezer forinttal támogatja a XIX. Lakiteleki Filmszemle különdíjasát.

 

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

A szolgáltató kérelmére további öt évvel – 2024. szeptember 6-ig – újította meg a grémium a kapuvári helyi kereskedelmi Rábaköz Rádió FM94,5 médiaszolgáltatási jogosultságát. A Médiatanács a Kisújszállás 103,2 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi használatára megindított pályázatán az egyedüli pályázót, a Magyar Katolikus Rádió Alapítványt nyilvánította nyertesnek. A frekvencián a Szent István Rádió – Kisújszállás szól majd a Szent István Rádió – Tokajjal hálózatba kapcsolódva. Hiánypótlásra szólította fel a testület mindkét pályázót – a Karc FM Média Kft.-t és a Katolikus Rádió Zrt.-t – a Győr 88,1 MHz körzeti frekvencia közösségi használatának pályázati felhívására beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata után.

 

A Médiatanács szerdán közzétette honlapján a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi használatra szánt pályázati felhívásának tervezetét. A testület – lejáró jogosultságokra tekintettel – kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára szóló pályázati felhívások tervezeteit fogadta el Miskolc, Szentendre és Gyomaendrőd telephelyekre. Ezt honlapján csütörtökön közzéteszi. 

 

Médiafelügyeleti döntések műsortervi eltérések és jogszerűtlen reklám miatt

A körzeti, közösségi Karc FM Pécs szolgáltatójára 300 ezer forintos bírságot szabott ki a testület, amiért a rádió eltért saját megnevezésétől, a hatósági szerződésben rögzítettektől eltérően kevesebb hírt, a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámot tett közzé, illetve nem adott közre nemzetiségi vagy más kisebbségeknek szóló műsort sem.

 

Rendőrségi bejelentés alapján a Kaliber Magazinra 60 ezer forint bírságot szabott ki a grémium, amiért a médiaszabályozás erre vonatkozó tilalma ellenére olyan, civileknek szóló hirdetést tett közzé, amely egy fegyvereket forgalmazó webáruház kínálatát, áruit népszerűsítette. 

 

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket – is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

 

Félmillió forintos támogatás a XIX. Lakiteleki Filmszemle díjazottjának

A testület idén is ötszázezer forintot ajánl fel a november 27–29. közötti, ezúttal Kósa Ferenc emlékére megrendezett XIX. Lakiteleki Filmszemle különdíjára. A szemlére a filmeket krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehet nevezni október 4-éig.