Médiatanács: 47 millió forint rezsitámogatás helyi és körzeti, közösségi médiaszolgáltatóknak

forrás: Prím Online, 2019. június 21. 11:17

Nyolc közösségi televízió és egy rádió rezsiköltségeihez járult hozzá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a mecenatúraprogramban a legutóbbi, e heti ülésén meghozott döntése szerint. 

A testület öt évvel meghosszabbította a Rádió 1-hálózat három tagjának médiaszolgáltatási jogosultságát négy városban, és nem megfelelő korhatár-besorolás miatt bírságot szabott ki a TV2 és a Life TV szolgáltatóira a Bezár a bazár!, illetve a Ha ciki, ha nem: beteg vagy! című műsorok miatt.

 

Költségtámogatások és helyi rádiók jogosultságának megújítása

Mintegy 47,4 millió forintot ítélt meg kilenc pályázónak a Médiatanács közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeinek támogatására a Magyar Média Mecenatúra Program keretében kiírt idei pályázat harmadik fordulójában. A televíziók közül vissza nem térítendő forráshoz jut a Soltvadkerti TV, az újhartyáni Magtelevízió, a Csurgói Városi Televízió, a budapesti Centrum Televízió, a váci ESTV, az RTV Szekszárd, a pécsi Pannon Televízió és a Tótvázsony TV. A rádiók közül az Óbudán fogható Sola Rádió pályázott sikeresen. 

 

A szolgáltatók kérelmére további öt évvel – 2024 szeptemberéig – megújította a testület a Rádió 1-hálózat Salgótarjánban, Békéscsabán, valamint Komlón és Mohácson szóló helyi kereskedelmi tagjainak médiaszolgáltatási jogosultságát. 

 

Bírságok helytelen korhatár-besorolás miatt

Több állampolgári bejelentés alapján indított eljárásban a testület a TV2 szolgáltatóját 2,345 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte, amiért Bezár a bazár! című műsorának előzeteseit márciusban és áprilisban 67 alkalommal nem megfelelő időpontban sugározta. Az ajánló megkérdőjelezhető magatartásmintát közvetített azzal, hogy a kvízműsort a műsorvezetők meztelen futásával próbálta népszerűsíteni. A műsorelőzetes humoros jellege sem ellensúlyozta a nem a védendő korosztály érettségi szintjén ábrázolt meztelenséget.

 

A Life TV szolgáltatójára 80 ezer forint bírságot szabott ki a grémium, amiért a Ha ciki, ha nem: beteg vagy! című műsorának előzeteseit márciusban nyolc alkalommal is napközben vetítette. Az előzetesekben olyan ritka vagy extrém betegségeket, orvosi beavatkozásokra utaló naturalisztikus jeleneteket mutattak, amelyek a védendő korosztály 16 év alatti tagjaiból szorongást, túlzott félelmet válthattak ki.

 

Az előzeteseket mindkét csatornán csak a 21 és hajnali 5 óra közötti sávban lehetett volna vetíteni, 16-os korhatár-besorolással. 

 

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket – is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.