Médiatanács: a képújság alatt szóló rádióműsor közzétételét engedélyeztetni kell

forrás: Prím Online, 2019. július 6. 10:21

Hálózatba kapcsolódásnak minősül, ha egy televíziós műsor alatt más rádió adása szól, ezért egy képújsághoz engedély nélkül sugárzott rádióműsor miatt bírságot rótt ki egy kalocsai televízióra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A testület elvégezte további három helyi rádiós frekvencia pályázatának alaki vizsgálatát, és eljárást indított egy a TV2-n vetített játékfilm korhatár-besorolása ügyében.

Rádiós döntések

A Baja 94,3 MHz és a Paks 107,5 MHz helyi frekvenciák kereskedelmi jellegű használatának pályázati felhívásaira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálatai után a grémium hiánypótlásra szólította fel a pályázókat: az Alisca Network Kft.-t, illetve a Lajta Rádió Kft.-t Egy harmadik alaki vizsgálat eredményeként a Médiatanács nyilvántartásba vette a Balatonfüred 96,2 MHz helyi frekvencia közösségi használatára szóló pályázatán a Karc FM Média Kft.-t és az FM 4 Rádió Kft.-t.

 

Médiafelügyeleti döntések hatósági vizsgálatok és bejelentések alapján

A Kalocsa Városi Televízió egy vizsgált áprilisi adásnapon a képújság alatti rádiózás során engedély nélkül kapcsolódott hálózatba a rádiós médiaszolgáltatással, ezért a televízió médiaszolgáltatójára 50 ezer forint bírságot rótt ki a grémium. A rádió szolgáltatójának nem volt tudomása a hálózatba kapcsolódásról.

 

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket – is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

 

Egy állampolgári bejelentés alapján a grémium eljárást indított a TV2 szolgáltatója ellen, mivel vélhetően nem a megfelelő korhatár-besorolás mellett és nem az előírt időben mutatta be A viszkis című filmet és több alkalommal annak előzeteseit is júniusban. 

 

Bejelentés alapján vizsgálta meg a testület a Rádió 1 „Balázsék” című műsorának június 18-ai adását, és megállapította, hogy a kifogásolt, párkapcsolati problémát taglaló műsorrészlet nem tartalmazott olyan elemet és feldolgozásmódot, amely indokolta volna a 12-es korhatári kategóriánál magasabb besorolást, így nem indított eljárást. 

 

A Médiatanács bejelentés alapján, hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta az „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel” témájú, márciusban számos csatornán leadott közleményt. A testület az előzetes vizsgálat alapján azt állapította meg, hogy a közlemények tartalmából következően jogsértés gyanúja nem merült fel, így hatósági eljárás megindítása sem indokolt.