Tökéletes együttműködés és gyors megtérülés az autonóm mobil robotokkal

forrás: Prím Online, 2019. július 10. 16:33

Az automatizálásba és robotikába való befektetéshez fontos, hogy a vállalkozások tulajdonosai mind az üzleti folyamatokat, mind a technológiát megértsék annak érdekében, hogy hatékony összehasonlításokat végezzenek és a legjobb megközelítéseket alkalmazzák.  

Mindez azért szükséges, hogy azokat a megoldásokat telepíthessék, amelyek a legjobban megfelelnek egyedi igényeiknek. Kihívást jelenthet számukra a valós költségek, különösképp a jövőbeni nyereség, és a teljes költség kiszámítása. Fontos, hogy a teljes alkalmazásról átfogó képet kapjanak, és átlássák azokat a változásokat, amelyeket az automatizáció hozhat az egyes munkafolyamatokban. Az utóbbi időben már a robotok bérlésére is lehetősége van a cégeknek, amely szolgáltatás lehetővé teszi a tőkebefektetések operatív feladatokba történő átváltását. 

 

Amennyiben ki akarjuk számolni a belső szállítási folyamatok valós értékét együttműködő mobil robotokkal (AMR-ekkel) való automatizálás esetén, fontos, hogy számításba vegyük a rövid és hosszú-távú, kézzel fogható és közvetett előnyöket is, amelyeket az automatizáció ezen típusába való befektetés hozhat. Nem csak a robotokat és az alkalmazottakat érintő kiadásokat kell figyelembe venni, hanem a rendszereket érintő integrációs költségeket is.

 

Az együttműködő mobil robotokat úgy tervezték, hogy gyorsan optimalizálják a belső szállítási folyamatokat, és növeljék a gyártó cégek versenyképességét a piacon, illetve lehetővé tegyék, hogy a munkavállalók értékesebb feladatokat lássanak el. A robotika jellemzője napjainkban a könnyű használat, a biztonság és a rugalmasság, amely gyors megtérülést tesz lehetővé a vállalkozások számára. A költségek tekintetében figyelembe kell venni a rendszereket érintő kiegészítő- és integrációs költségeket, illetve a munkavállalókkal kapcsolatos kiadásokat is. A tervezett beruházáskor érdemes  azt is mérlegelni, hogy hány műszakban és hány napon át képes a robot dolgozni, és ez mekkora megnövekedett termelékenységet és optimalizált hatékonyságot hozhat a termelési folyamatokba.

 

 

Az AMR-ek gyors megtérülést (ROI) hoznak az intralogisztikai folyamatok automatizálása során

Az AMR-ek telepítése esetén a kezdeti költségek viszonylag alacsonyak, mivel az integráció egyszerű, és a vállalatoknak nem kell megváltoztatniuk a meglévő gyárterületüket sem. Emellett az AMR-ek megbízható munkát végeznek, és 12-15 órán keresztül is képesek dolgozni, szünet nélkül. „Amikor épp nincs feladatuk, automatikusan töltődnek, így zökkenőmentes munkafolyamatok és optimalizált belső logisztika jön létre. A befektetés jellemzően egy év alatt megtérül, mivel az integráció könnyen megy, és a robotok általában – az alkalmazástól függően – két teljes munkaidőben dolgozó alkalmazott idejét szabadítják fel, amit aztán értékesebb feladatokkal tölthetnek.” – mondja Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots Közép- és Kelet-európai értékesítési igazgatója.

 

Az autonóm mobil robotok piacvezetője létrehozott egy ROI-kalkulátort a végfelhasználók számára, ahol a vállalkozók egyszerűen kiszámíthatják a tervezett befektetés megtérülésének várható idejét, mindössze pár kérdés megválaszolásával. A MiR emellett nemrég jelentette be lízingprogramját is (Raas – Robot az a Service), mely jelentősen lecsökkenti az autonóm mobil robotokba (AMR-ekbe) való befektetés útjában álló pénzügyi akadályokat, azonnali megtérülést eredményez, és alacsony, akár mindössze 3,58 eurós órabérrel bocsátja rendelkezésre a mobil robotokat.  További információ a MiR Finance-ről: https://www.mobile-industrial-robots.com/pl/resources/mir-finance/

 

 

Az AMR-ek gyors megtérüléssel támogatják az Argon Medical-t, hogy az versenyképes legyen a nagy költségekkel járó munkaerőpiacon

Az Argon Medical Devices speciális sebészeti tűket és katétereket gyárt a Chicagóhoz közel eső, Illinois állambeli Wheeling-ben létesített üzemükben. A vállalat azért fordult az együttműködő automatizáláshoz, hogy versenyképes tudjon maradni a nagy költségekkel járó munkaerőpiacon, és eközben ne kerüljön veszélybe egy szakképzett és régóta alkalmazott kolléga  állása sem.

 

Kevin Hess vezető műszaki menedzser szerint a MiR robotokba való befektetés célja az volt, hogy a vállalat munkafolyamatai kevesebb költséget vonjanak maguk után, és a gyári, valamint raktári alkalmazottak munkája hatékonyabban működhessen. A vállalat most új feladatokat tud adni azoknak a munkásoknak, akik korábban azzal töltötték idejüket, hogy oda-vissza szállították a termékeket, most viszont felszabadult idejükben jóval értékesebb tevékenységekkel foglalkozhatnak. „Nagyon sok időt nyertünk így.” – mondja Hess. „A befektetés körülbelül egy év alatt meg is térült, csupán azáltal, hogy egy feladatot kiváltottunk, és átszerveztük a beosztásokat. Mindezzel az alkalmazottaink is jól járnak, mivel már nem kell nekik újra és újra megtenni a raktárig vezető hosszú utat.”