ABB YuMi robot végzi az ATM-ek tesztelését

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 6. 14:40

YuMi, az ABB innovatív ipari robotja – melynek működése egyszerre precíz és rugalmas, hiszen a legbonyolultabb feladatokat is hajszálpontosan hajtja végre, ugyanakkor teljesen biztonságosan végzi munkáját a jövő gyárában dolgozó emberek között – változatos „munkaköri” portfóliót mondhat magáénak, mely most az ATM-teszter funkcióval bővül. 

Az ATM-eken átlagosan hathavonta szoftverfrissítést végeznek annak érdekében, hogy a biztonságtechnika rohamos fejlődésével folyamatosan lépést tartva képesek legyenek garantálni a pénzügyi tranzakciók védett és biztonságos lebonyolítását. Azonban egy új kód kiadása előtt alapos, többször megismételt teszteket kell végezni annak érdekében, hogy a kód maradéktalanul megfeleljen a megbízhatóságra, a használhatóságra és a biztonságra vonatkozó szigorú nemzetközi és helyi előírásoknak. Ezeket a teszteket mindeddig manuálisan hajtották végre, ami azt jelenti, hogy emberek több száz órát töltöttek az ATM-ek vizsgálatával, ennek az emberi tévedésből fakadó minden kockázatával együtt.  

 

YuMi színrelépésével az ATM-szoftverek ellenőrzésének sebessége és megbízhatósága drámai mértékben javult. A svájci székhelyű banki fizetési szoftverszolgáltató Abrantix AG az ABB egyik YuMi robotjával végezteti a Diebold Nixdorf cég ATM-jeinek automatizált tesztelését. Az Abrantix-féle vizsgálati környezetben működő szoftver arra utasítja YuMi robotot, hogy az emberhez hasonlóan olyan, a bankjegykiadó automaták esetében szokásos műveleteket teszteljen, mint a kártya behelyezése, a PIN-kód beütése, illetve pénz kivétele és behelyezése.  

 

 

Az Abrantix globális központjában Zürichben a feladatra programozott kétkarú YuMi robot prototípusa gyökeresen megváltoztatta az ATM-szoftverek tesztelését. Az ATM-ek alapos ellenőrzése során YuMi még arra is be van programozva, hogy a használat során jellemzően előforduló emberi hibákat – például gemkapoccsal összetűzött papírpénz behelyezése – kövessen el, mert csak így biztosítható, hogy a szoftver képes legyen megbirkózni a legkülönfélébb problémákkal.

 

„Korábban a vizsgálati ciklusok szűk keresztmetszetet, sőt kockázatot jelenthettek egy-egy új verzió nem kevés nehézséggel járó bevezetésében. A YuMi közreműködésére támaszkodó legújabb megoldással sokkal inkább ellenőrzésünk alá vontuk a folyamatot, így munkatársaink ma már a vizsgálatok és az eljárások előkészítésére összpontosíthatnak, vagy akár új szoftveres funkciókat fejleszthetnek, miközben YuMi az ATM-ek tesztelését végzi” – állítja az Abrantix vezérigazgatója, Daniel Eckstein. 

 

Az ATM-ek nappal kifejlesztett új szoftverfunkcióinak tesztjeit éjszaka YuMi robot automatikusan elvégzi, és a tesztelők csapata másnap ellenőrzi az eredményeket. Így több idejük marad a jelentőségteljesebb feladatok ellátására.

 

 

Marc-Andre Zingg, az ABB Robotics Business Line svájci vezetője a következőket mondta erről: „Az Abrantix által kidolgozott ATM vizsgálati rendszer pontosan az a fajta precíz együttműködésen alapuló eljárás, amelyre YuMi robotot megalkottuk. YuMi bevonásával az Abrantix biztosítva van afelől, hogy a robot biztonságosan megosztja feladatait az emberekkel, a képzett szoftverfejlesztőknek pedig több ideje marad a nagyobb értéket képviselő egyéb feladatok végrehajtására, miközben YuMi – szerényen a háttérbe húzódva – a nap 24 órájában végzi a sok ismétléssel járó, ámde annál fontosabb teszteket.”

 

A bankjegykiadó automaták tesztelésében gyökeres változást hozó YuMi az ABB együttműködő robotcsaládjában rejlő lehetőségek széles tárházának csak a legújabb példája. YuMit eredetileg apró alkatrészek összeszerelő műveleteinek végrehajtására tervezték. Ez a robot nem véletlenül kapta az „együttműködő robot” jelzőt – angol rövidítéssel: cobot –, segítségével ugyanis a gyártók a piac folyamatos változásához igazodó rugalmas termelési folyamatokat alakítsanak ki. YuMi fáradhatatlanul végzi a nagy pontosságot igénylő, sok ismétléssel járó, angolul gyakran csak a „három D” -nek nevezett – „dirty” (koszos), „dull” (unalmas) és „dangerous” (veszélyes) – feladatokat, és ezzel munkaidőt szabadít fel, amit a dolgozók jelentőségteljesebb, komolyabb szakmai ismereteket követelő feladatokra fordíthatnak.

 

YuMi a Rubik-kocka kirakásával és sushi készítésével gyárkapun kívül is bizonyította sokoldalúságát. Sőt, az olaszországi Pisában, egy 2017-es élő előadás során a híres tenort, Andrea Bocellit kísérő szimfónikus zenekart YuMi vezényelte.