Mecenatúrás film locarnói díja: a Médiatanács gratulál az alkotóknak

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 23. 17:57

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve a Médiatanács örömmel értesült arról, hogy a szervezet támogatásával forgatott, A létezés eufóriája című innovatív magyar dokumentumfilm nyerte el a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját augusztus 17-én. Az NMHH büszke az elismerésre, és gratulál az alkotóknak a díjhoz. A siker apropóján a Médiatanács blogja interjút készített Szabó Réka rendezővel, amelyből többek között kiderül: a locarnói vetítéseken ez a film kapta a leghosszabb tapsot. 

Szabó Réka és a Tünet Együttes közössége egészestés alkotását a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja is támogatta az Ember Judit-pályázaton. A Médiatanács örömmel látja, hogy a mecenatúraprogramban készült filmek rendre rangos nemzetközi elismerésben részesülnek. A legismertebb példák erre a Sundance-et megjárt, tavaly Európai Filmdíj-jelölést szerző Egy nő fogságban című dokumentumfilm (r: Tuza-Ritter Bernadett), a tavaly a Montreali Filmfesztivál fődíjával elismert Curtiz című életrajzi játékfilm (r: Topolánszky Tamás Yvan), amelyet szeptember közepétől a magyar mozik is vetítenek, illetve a Mindenki c. rövidfilm, amely 2017-ben kategóriájában Oscar-díjat kapott (r: Deák Kristóf). 

 

Ennek a sorozatnak újabb szép eredménye Szabó Réka dokumentumfilmjének sikere. Joggal büszke rá a teljes magyar filmszakma, és bízunk benne, hogy a közönség is az lesz, amely szeptember 12-től a mozikban láthatja A létezés eufóriáját. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ezúton gratulál az alkotóknak és további sikeres fesztiválszereplést kíván a filmnek, különösen a napokban zajló Szarajevói Filmfesztiválon! 

 

Az idei locarnói filmfesztiválon díjat nyert dokumentumfilm bátor koncepció és érzékeny megvalósítás együttes eredménye. Lélegzetelállító személyesség és egymás iránti odaadó figyelem jellemezi a holokausztot is túlélő főszereplő Fahidi Éva, a táncos Cuhorka Emese és az ötletgazda-rendező Szabó Réka csapatmunkáját. Ennek eredménye a legendás Sóvirág című előadás, amely 2015 óta látható a Vígszínházban és Európa különböző színpadain. Az előadás létrejöttét az ötlettől a próbafolyamaton át követő film hasonló mélységgel bír: fontos üzeneteket fogalmaz meg a főszereplő életéről, élet és művészet viszonyáról és a történetek elmondhatóságának korlátairól is. A film operatőre Kovács Claudia, zeneszerzője Barna Balázs, vágója Sylvie Gadmer és Sass Péter volt.

 

A Médiatanács blogja Szabó Réka rendezővel interjút készített a díjnyertes filmről, amely ide kattintva olvasható: https://mediatanacs.blog.hu/2019/08/22/a_test_nyelve_pontosabb_mint_a_szavak_szabo_reka_a_letezes_euforiajarol