Az ABB szoftvermegoldása segít javítani Japán energiaellátásának megbízhatóságát és hatékonyságát

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 2. 18:28

Az ABB bejelentette, hogy a Hitachi, Ltd. megbízást adott az ABB Ability Network Manager Market Management System (MMS) szoftvermegoldás szállítására, mely a villamosenergia-piacon a kereslet-kínálat egyensúlyának fenntartásához fog hozzájárulni. Az MMS-rendszert – mely a piachoz kapcsolódó funkciók széles körét és az energiapiac modern informatikai infrastruktúrájának létrejöttét támogató fejlett alkalmazások sorát fogja át – az országos átviteli rendszerüzemeltetők (Transmission System Operators – TSO-k) megbízásából a kiegyenlítő villamosenergia-piac kiépítését végző TEPCO Power Grid, Inc. és Chubu Electric Power Co. sajátos igényeinek megfelelően fogják kialakítani.

Az MMS-rendszer egy olyan platformot szolgál majd ki, amely piaci tranzakciók végrehajtására ad lehetőséget a 2021 áprilisában induló kiegyenlítő villamosenergia-piacon. Japán villamosenergia-rendszere átalakulófélben van, és a közművállalatok ezzel a fejlett digitális megoldással kívánják lehetővé tenni kiegyensúlyozó kapacitások, illetve az energia hatékony beszerzését. Ez a rendszer a piaci hatékonyság javítása mellett az energiaellátást is stabilabbá és megbízhatóbbá teszi majd.

 

 

– Az ABB Ability Network Manager MMS-rendszer kiépítésével a Hitachi és az ABB lehetőséget teremt a kiegyenlítő villamosenergia-piac hatékony és megbízható működésére – mondta Massimo Danieli, az ABB Energetikai Hálózatok divíziójához tartozó Hálózatautomatizálási Üzletág vezetője. – A két cég között létrejött erős partneri kapcsolat hozzájárul Japán villamosenergia-rendszerének fejlődéséhez és digitalizációjához, melynek célja egy erősebb, okosabb és zöldebb hálózat kialakítása.

 

Az ABB MMS-rendszerét jövőbe mutató, innovatív kiegyenlítő villamosenergia-piaci megoldásként fogadták el szerte Európában és Észak-Amerikában. Azon túl, hogy ez a bevált megoldás a rendszer hatékony és fenntartható működését biztosítja, a villamosenergia-rendszer megbízhatóságát is szinten tartja.

 

Miután a Hitachi és az ABB 2017 decemberében partnerségi megállapodást kötött, több szoftvermegoldás – köztük az MMS – közös fejlesztését indította el. A két cég erre a meglévő kapcsolatra támaszkodva mindent megtesz azért, hogy megfelelően reagáljon a japán villamosenergia-rendszer digitalizálásának szükségességére. A partnerség keretein belül erősségeiket felsorakoztatva együtt kívánják támogatni Japán közműcégeit és energiavállalatait. Ezek az erősségek a Hitachi-féle technológia és know-how, melyre a cég a legkülönfélébb villamosenergia-berendezések és -rendszerek szállítása során tett szert Japánban, valamint az ABB bevált szoftvertechnológiája ötvöződéséből származnak.