Játékkal töltötték munkaidejüket a LEGO gyár dolgozói

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 14. 09:41

Az idei a negyedik alkalom, hogy a LEGO Csoport megrendezte a Play Day nevű dolgozói eseményt, amely során a játékgyártó összes munkatársa világszerte egy feladatot kap: munkanapját töltse játékkal. Nyíregyházán szeptember 6-án mintegy 2700 fő vett részt a programon és adta át magát az önfeledt játék élményének. 

A már hagyománynak számító Play Day olyan nap volt, amikor a termelés nem indult el, hiszen az összes dolgozó a gyár körül felállított helyszíneken, játékkal tölthette idejét. Ez hasonlóképpen zajlott a LEGO Csoport többi gyárában, irodáiban és üzleti központjaiban is. A cél az önfeledt kikapcsolódás, a kreatív energiák felszabadítása, a közös lazítás és feltöltődés volt.

 

A munkahelyi játék hatása tudományosan is bizonyított. A tavalyi LEGO Play Day alkalmából a cégcsoport a Londoni Goldsmiths Egyetemmel közösen egy rendhagyó kísérletet hajtott végre, ahol azt  vizsgálták, hogy a játék hogyan hat 5 különböző területen dolgozó kolléga fizikai, társas, kognitív, kreatív és érzelmi teljesítményére, illetve állapotára. Ennek során a résztvevők két normál munkanap között egy napot játékkal töltöttek, és egy biometrikus eszközzel folyamatosan mérték az ún. CVT-t (Cardiac Vagal Tone), azaz a szívhez futó idegrostokon az aktivitás fokát – ami hatással van az ember hangulatára vagy fáradságérzetére. Emellett a kísérleti alanyok egy chatbot segítségével maguk is beszámoltak arról, hogy érzik magukat.

 

A résztvevők arról számoltak be, hogy mind az öt vizsgált készség terén jobb teljesítményre képesek, ha játszanak – szemben a tipikus munkanapokkal. Emellett alacsonyabb volt az átlagos CVT értékük a játékos napon, ami arra utal, hogy nagyobb volt a bevonódásuk és a lelkesedésük.

 

„A játék jelentős szereppel bír az életünkben, az öt alapvető készség gyerekkori fejlesztésétől kezdve azok felnőttkorban történő alkalmazásáig. A pénteki LEGO Play Day ennek a filozófiának az ünnepe is egyben, ami arra bátorítja a cég dolgozóit, hogy kreatív és játékos módon álljanak hozzá a munkához” – mondta Siket Lóránt, a LEGO Manufacturing Kft. kommunikációs vezetője.

 


A LEGO nyíregyházi munkatársai számos izgalmas és inspiráló aktivitáson vehettek részt a különleges napon, amelyek nagy részének természetesen volt köze a LEGO kockákhoz. Hátrahúzós kisautót és bogarat lehetett építeni, LEGO kocka alapú filmet forgathattak a résztvevők, és számos tematikus, társas feladat is megoldásra várt, az intergalaktikus küldetéstől a DUPLO vonat megépítéséig. Emellett volt Villám kviddics, szabadulószoba és sok olyan játék, amelyek bárkiből képesek előhívni a gyermeki énjét.