Automatizáció és élőmunka-erő: együtt többre megyünk

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 18. 20:08

2030-ra a globális szakképzett munkaerőhiány előreláthatólag eléri a 85,2 millió főt, és ez várhatóan az ázsiai fejlődő gazdaságokat fogja a leginkább érinteni. Csak a gyártóiparból 2020-ra körülbelül kétmillió munkás fog hiányozni, 2030-ra pedig ez a szám már a 7,9 milliót is meghaladhatja. Ez körülbelül 607,1 milliárd dolláros bevételkiesést jelent.

A Gyártóipari Mérnökök Társasága (SME) által készített jelentés szerint az Egyesült Államokban működő gyártóvállalatok 89%-a talál nehezen szakképzett munkásokat, mivel a munkaerő fokozatosan öregszik, a fiatalabb munkavállalók közül pedig egyre kevesebben gondolkodnak a gyártóiparban.
 
A munkaerőhiány Magyarországon is már évek óta az egyik legnagyobb problémát jelenti. A Központi Statisztikai Hivatal szerint több mint 83 ezer (83 337) állás maradt betöltetlenül Magyarországon 2018 végére, ami országos gazdasági szinten 13,8%-os növekedést jelent a 2017 végén mért adathoz képest. A leginkább érintett területek a gyártóipar, a közigazgatás, és az egészségügy.
 
A munkaerőhiány és termelékenység lassú növekedése  gazdasági szempontból aggodalomra adhat okot, mivel mindez a béreket és a gazdasági növekedést veszélyezteti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon számos vállalkozás a munkaerőhiányt jelöli meg, mint a vállalat növekedését akadályozó legfőbb okot.
 
A munkaerőhiány és az alacsony termelékenység arra készteti az iparágak szereplőit, hogy gyors fejlődésen menjenek keresztül, és lehetőséget teremt a gyártóvállalatok számára, hogy versenyelőnyt szerezzenek azzal, hogy megfontolják az innovatív megoldásokat, és gyorsan alkalmazkodnak. Ennek köszönhetően a gyártók egyre inkább a robotikai automatizáció felé fordulnak, hogy fejlesszék termelékenységüket és elkerüljék az egyre szigorodó és ritkuló munkaerőpiacból eredő potenciális veszteségeket.
 
Az automatizáció számos előnnyel szolgál a vállalkozások számára. Az automatizáció csökkentheti a vállalatok instabil munkaerőforrásokra való támaszkodását, ami veszélyezteti jövedelmezőségüket és megakadályozza a piaci terjeszkedést, sőt, szélsőséges esetekben még a vállalkozás felszámolásához is vezethet. A Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég becslése szerint körülbelül 10 trillió dollárnyi GDP lesz veszélyben 2030-ra, ahogyan a vállalatok és az országok egyre nehezebben tudják majd betölteni a rendelkezésre álló munkahelyeket. 
Az automatizációval azonban a vállalkozások növelni tudják a munkaerő teljesítményét. A meglévő munkások fejleszthetik szakértelmüket, és nagyobb értéket teremtő pozíciókba kerülhetnek, ahelyett, hogy manuális és ismétlődő feladatokkal kelljen foglalkozniuk. Mivel mindez lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy értékesebb teljesítményt nyújtsanak, javul az üzleti hatékonyság, és nőnek a bérek.
 
 
A robotok ma már olyan feladatokat is el tudnak látni, amit korábban csak emberek tudtak elvégezni, mivel fejlett End-Of-Arm eszközökkel (EOAT) lehet ellátni őket; ezeket általában a robotkar végére szerelik. Például az OnRobot RG2-FT Grippere, a világ első intelligens fogója, beépített erő- és nyomatékérzékelőjének köszönhetően képes látni és érezni is a munkadarabokat. Az érintés-érzékeny kétujjas fogószerkezet gyorsan és hatékonyan képes felvenni és csomagolni kisméretű, törékeny termékeket anélkül, hogy összenyomná, vagy eltörné őket.
Egy további intelligens eszköz az OnRobot HEX erő/nyomaték szenzora, amely egy emberi kéz érzékenységét és ügyességét képes visszaadni. Az érzékelővel a bonyolult polírozó, csiszoló, vagy sorjázó feladok is könnyedén kezelhetők, melyeknél a kívánt eredmény elérése érdekében alapvető fontosságú a pontos irányítás és a kifejtett erővel kapcsolatos visszajelzés. Az erő- és nyomaték-beállításokkal rendelkező szenzorok rendkívül hatékonyak az ilyen alkalmazásoknál a bútorok, hajók, és repülőgépek gyártása során.
 
Az OnRobot RG2 és RG6 Duális Gripperei kihozzák a legtöbbet a gépek használatából. Például amíg az egyik gripper kiveszi az elkészült munkadarabot a CNC gépből, a második felveszi a következő megmunkálandó anyagot, és betölti a gépbe. Így csökken a ciklusidő, javul a hatékonyság, és nő a termelés. Mindössze egy fogószerkezet használata esetén a gépek sokáig állnak tétlenül, ami hatalmas mennyiségű felesleges kiadást jelent a vállalkozás számára.
 
Mivel a szervezetek körülbelül egyharmada a korlátozott munkaerő miatt nem tud új üzleteket kötni , a csökkenő munkaerő egyértelmű és súlyos veszélyt jelent a gyártóipar számára. Az automatizáció viszont lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy komoly komplikációk veszélye nélkül tudjanak függetlenebbül működni.
 
Tekintettel arra, hogy a munkaerő kapcsán egyre kisebb a kínálat és a megbízhatóság, a robotikai automatizáció életképes megoldásnak bizonyul a vállalkozások számára. Ezen kívül abban is segít mind a vállalatoknak, mind a munkásoknak, hogy maximalizálni tudják termelékenységüket és hatékonyságukat. Mindezt azzal, hogy a robot átveszi az unalmas, piszkos és veszélyes munkákat, aminek köszönhetően az alkalmazottak készségeiket jobban fel tudják használni másutt. Az automatizáció tehát kulcsfontosságú szerepet játszik az emberi munka kiegészítésében, valamint a hatékonyság növelésében, és hosszú távon, munkaerőhiány esetén a feladatok elvégzésében is.