Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 23. 09:37

Az ABB megkezdte új robotikai gyártó- és kutatólétesítményének építését Kínában, a világ legnagyobb robotikai piacán. A 150 millió amerikai dollár (1,1 milliárd RMB) összköltségű beruházás keretében épülő gyáregységet várhatóan 2021-ben nyitják meg. 

A Sanghaj közelében, Kangqiao-ban épülő 67 000 m2 területű új gyárban a legkorszerűbb gyártási folyamatokat alkalmazzák majd, beleértve a gépi tanulást, valamint a digitális és kollaboratív technikákon alapuló megoldásokat is. A robotikaiparban ez lesz a világ legmodernebb, legnagyobb mértékben automatizált és legrugalmasabb gyára - egy olyan központ, ahol robotok gyártják a robotokat. Az új gyárban helyet kap majd egy helyszíni kutatási és fejlesztési központ is, ezzel elősegítve a gyorsabb innovációt a Mesterséges Intelligencia (MI) területén. A központ nyitott innovációs bázisként szolgál majd, ahol az ABB szoros együttműködésben fog dolgozni az ügyfelekkel annak érdekében, hogy együtt fejlesszék ki az egyéni igényekre szabott automatizálási megoldásokat. 

 

Balról jobbra: Peter Voser, az ABB elnök-vezérigazgatója; Chunyuan Gu, az ABB AMEA (Ázsia, Közel-Kelet, Afrika) térség elnöke; Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás divízió elnöke; James-Gang Li, vezető üzleti menedzser, Robotika és Gyártásautomatizálás, ABB Kína 

 

Az ABB robotikai megoldásai változatos ügyfélkört szolgálnak ki Ázsiában: támogatást nyújtanak az autóipari gyártóknak, különösen az e-mobilitás területén, valamint segítik – a teljesség igénye nélkül - az elektronikai gyártókat, az élelmiszeripari és italgyártókat, a gyógyszeripart, a logisztika automatizálását és az általános iparágakat. Az ABB várakozásai szerint a robotok globális értékesítéséből származó forgalom a jelenlegi 80 milliárd dollárról 130 milliárd dollárra fog nőni 2025-re. Kína a világ legnagyobb robotikai piaca; 2017-ben világszerte minden harmadik értékesített robot Kínába került.  

 

Peter Voser, az ABB elnöke-vezérigazgatója így nyilatkozott: „Az új gyár létesítése egy újabb mérföldkő az ABB kínai fejlesztései terén, amellyel még jobban megerősítjük vezető pozíciónkat a világ legnagyobb robotikai piacán. A projekt tavaly októberi bejelentése óta már rengeteg támogatást kaptunk a helyi önkormányzattól. Nagy megtiszteltetés az ABB számára, hogy a projektet a 2019-es „Gyártás Sanghajban” elnevezésű kezdeményezés legjobb 10 projektje közé sorolták.” 

 

„Az ipari robotika kínai piacvezetőjeként büszkén támogatjuk a kínai ipart a gyártási szektor megerősítésében” - nyilatkozta Sami Atiya, az ABB Robotikai és Gyártásautomatizálási divíziójának elnöke.

 

 

A nagymértékben automatizált gyárban a termelés a rögzített összeszerelő sorok helyett automatizálási egységeken fog alapulni, ezzel lehetővé téve a robotok számára, hogy állomásról állomásra haladjanak, és a hagyományos gyártósoron történő termelési rendszernél testreszabottabb gyártás és nagyobb fokú rugalmasság valósuljon meg. Az automata irányítású járművek (AVG) a megfelelő időben alkatrészeket szállítanak a gyártást végző robotoknak, míg a legkorszerűbb kollaboratív megoldásokon alapuló technológiák biztosítják majd, hogy az emberek és a robotok biztonságosan tudjanak egymás mellett dolgozni, ezzel nagyobb rugalmasságot és gyorsabb gyártási folyamatokat teremtve, továbbá ötvözni tudják majd a robotok előnyeit az emberek egyedülálló képességeivel. 

 

A gyár egy teljes digitális gyártó ökoszisztémaként működik majd, egy olyan „digitális ikernek” elnevezett módszert alkalmazva, amellyel a menedzsereken és mérnökökön át egészen az operátorokig és a karbantartó személyzetig mindenki betekintést nyerhet az adatokba, a gépi tanulási képességek pedig növelik a teljesítményt és a maximális szintre emelik a termelékenységet. Az ABB gépi tanuláson alapuló rendszerrel fogja ellenőrizni a robotokat azok összeszerelése során annak érdekében, hogy megfeleljenek a legmagasabb minőségi elvárásoknak. 

 

Az ABB Robotika világszerte három gyárral rendelkezik: az új gyárral Sanghajban, amely az ázsiai ügyfeleket fogja kiszolgálni, és amely a már meglévő gyárat fogja felváltani. A svédországi Västerås-ban lévő gyár az európai ügyfelek, a Michiganban lévő Auburn Hills gyár pedig az amerikai ügyfelek igényeit látja el.  

 

Az ABB teljes körű üzleti tevékenységet folytat Kínában - a második legnagyobb piacán - beleértve a K&F, a gyártási, az értékesítési és a szolgáltatási részlegeket. A cég körülbelül 20 000 munkavállalót foglalkoztat 131 városban és 44 helyi cégnél. Kínában a cég robotikai üzletága több mint 2000 mérnököt, technológiai szakértőt és operatív vezetőt alkalmaz, országszerte 20 helyen. Az ABB több mint 2,4 milliárd amerikai dollárt fektetett be Kínában 1992 óta.