Magyar KKV világsikere: forradalmian új hatékonyság a mobil térképezésben

forrás: Prím Online, 2019. október 1. 11:24

Nagy sikerrel mutatta be legújabb fejlesztését, a GeoMeter3D intelligens mobil térképező eszközt a magyar tulajdonú INTERMAP Kft. a világ egyik legnagyobb és legismertebb geoinformatikai kiállításán, az InterGeo-n, Stuttgartban, forradalmian új megoldásokat kínálva a térképezés és a térbeli rendszerek területén az infrastruktúrák, az okos városok és az önvezető autók számára.

Három évvel ezelőtt, Hannoverben, a CEBIT-en mutatta be a cég a jelenlegi térinformatikai felmérési technológia elődjét, a GeoMeter 600-at, most azonban több jelentős újítással, többek között mesterséges intelligencia (AI) modullal  továbbfejlesztett változata, a GeoMeter3D került bemutatásra, ami olyan egyedi megoldásnak számít, hogy a nemzetközi konkurensek képviselői is folyamatosan ostromolták a magyar cég kiállítóstandját. A nemzetközi szakértők figyelmét különösen két momentum ragadta meg: hogyan tud lézer, lidar technológia nélkül is ilyen pontossággal mérni a rendszer, illetve, hogy miként képes naponta több, mint 10 ezer objektumot felmérni és automatikusan térképre szerkeszteni? Ez a hatékonyság egyértelműen forradalmi újdonságnak számít a szakemberek megítélése szerint, ahogyan az AI, a mesterséges intelligencia használata is különleges, hiszen sok más gyártó csak most kezdi felkészíteni technológiáját az AI használatára. 

 

Az InterMap mobil térképezési megoldásainak fő felhasználási területe a közterületi objektumok térbeli pozíciójának meghatározása, legyen az közút, vasút, autópálya vagy elektromos hálózat. 

 

A mobil térképezés a saját fejlesztésű GeoMeter műszerrel valósul meg, melyet gépkocsira erősítve és a felmérni kívánt útvonalon végig haladva saját szoftverek (ForteMap család) segítségével kerül feldolgozásra. A GeoMeter-rel rögzített mérési eredmények alapján a szükséges pontok földrajzi koordinátáit, különböző tereptárgyak, illetve létesítmények méretei és pozíciója válik mérhetővé.

 

 

A ForteMap AI felismeri és nagy pontossággal találja meg az objektumokat és hibákat pl. egy adott település úthálózatán. Biztosított az automatizált infrastruktúra-menedzsment a terepi munka nehézségei nélkül. Az AI (vagy MI, azaz mesterséges intelligencia) képes felismerni utcatáblákat, kátyúkat, tűzcsapokat, de megtanítható más objektumok felismerésére is.

 

Az InterMap megoldásainak hatékonyságát jól jellemzi, hogy több mint 10 000 tábla vagy más közterületi objektum felmérése lehetséges naponta. A rendszer az „Okos város” megoldások alappillére, mivel az okos közlekedés, okos világítás, okos energiaellátás stb. tervezése 3D adatokra támaszkodva valósulhat meg.

 

A cég standján élőben tesztelhették az érdeklődők, amint az általuk felmutatott, különböző közúti jelzőtáblákat az AI modul online megtalálja, felismeri és bekeretezi, miközben mindezt az óriáskijelzőn kísérhették figyelemmel. 

 

Az InterMap első alkalommal jelent meg a földmérés és térinformatika legjelentősebb világkiállításán: 708 kiállító, 1107 termékét 3 óriási csarnokban mutatta be, a mintegy 19000 látogató számára.

 

A jubileumi, 25. évét ünneplő InterGeo kiállításon egyértelművé vált, hogy a légi térképészeti és távérzékelési szakterület a fénykorát éli, hiszen szinte minden kiállító bemutatott valamilyen mobil térképezési technológiát. A fő fejlesztési irányok a hagyományos földmérő eszközök mellett, a 3D térmodelleken, a BIM és GIS ötvözésen, az okos város (Smart City) fejlesztéseken alapulnak.