Karas Monikát a BEREC alelnökévé választották 2020-ra

forrás: Prím Online, 2019. október 3. 19:05

A magyar hírközlésszakmai munka eredményeként Karas Monikát, az NMHH elnökét az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) egyik alelnökévé választották ma a szervezet Krétán zajló plenáris ülésén.

A BEREC mai tisztújító ülésén Görögországban a tagországok szavaztak az új vezető tisztségviselőkről. A testület 2021-es elnökévé Michel Van Bellinghent választották meg, a belga hírközlési hatóság elnökét, aki jövőre a szervezet egyik alelnöke is lesz. Alelnöki pozíciót tölthet be 2020-ban Karas Monika, az NMHH elnöke, Tonko Obuljen, a horvát hírközlési hatóság vezetője, valamint a leköszönő jelenlegi BEREC-elnök, az ír Jeremy Godfrey is. A testületet jövőre a svéd Dan Sjöblom irányítja majd. A megbízatások ideje egy évre szól, a mindenkori elnök a hivatalba lépése előtti és a rákövetkező évben alelnökként is segíti a munkát.

 

A BEREC idén először nem az év utolsó, decemberi plenáris ülésén, hanem az őszi találkozóján döntött a jelöltekről, ezzel is elősegítve a munkaterv fejlesztési folyamatát, és több időt hagyva a felkészülésre, az érintettek bevonására és a tervezésre.

 

Mi a BEREC?

A BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications, azaz Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete) egy szabályozói testület, amely a 28 európai nemzeti szabályozó hatóság vezetőiből áll. A BEREC tanácsokkal segíti az Európai Bizottságot és a BEREC tagságát képező nemzeti szabályozó hatóságokat, valamint segítséget nyújt az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az elektronikus hírközlés uniós szabályozási keretrendszerének alkalmazásával kapcsolatos kérdésekben. A BEREC célja az, hogy az európai fogyasztók érdekében biztosítsa a tisztességes versenyt és a szabályozás egységességét az elektronikus hírközlés belső piacán.