Csapatok fejlesztését is oktatják a METU coach képzésén

forrás: Prím Online, 2019. október 5. 09:24

Posztgraduális business és team coach képzést indít a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU). Az államilag elismert képzés nemcsak a karrier- vagy munkahelyváltás előtt állóknak ideális, hanem olyan vezetőknek is, akik új eszköztárral szeretnék vállalkozásukat vagy munkahelyüket fejleszteni.

Magyarországon továbbra is alacsony a produktivitás. Az OECD 2018-as statisztikái alapján itthon az egy óra munkával megtermelt GDP közel 38 dollár, míg például Németországban 73 dollár, de Szlovákiában vagy Lettországban is magasabb – 45, illetve 38 dollár. Az alacsony termelékenység gyakran rossz munkaszervezésre, azaz humán jellegű problémákra vezethető vissza, aminek az orvoslására fontos eszköz lehet a coaching.

 

„2011-óta foglalkozunk egyetemi szintű coach képzéssel a Budapesti Metropolitan Egyetemen, de a piac igényeire reagálva 2019 szeptemberétől megújult tartalommal indítjuk a képzést. Számtalan nemzetközi és hazai üzleti siker bizonyítja, hogy a coaching nem csak egyének, hanem csapatok és szervezetek fejlesztése során is elkerülhetetlen” – indokolta a szak elindítását Sándor Jenő szakvezető.

 

Magyarországon egyetemi szinten eddig nem létezett team coach képzés, de ez a szakirányú továbbképzés másban is egyedülálló. A legtöbb hasonló kurzus egyéni coach képzéssel kezdődik 150 órában, majd ezután tanítják a team részt 100 órában. A METU képzésén a hallgatókat azon felül, hogy az első két évben, 100-100 órában készítik fel az egyéni majd a team coach képzésre, a harmadik félévben tisztán gyakorlati képzésen vesznek részt.

 

A coachképzés növeli a munkaerőpiaci értéket

A jelenlegi munkaerőpiaci trendek azt is megkövetelik, hogy vezetők alkalmazzák az elsajátítható módszertant. A coachingot egyre több szervezet használja fejlesztési eszközként, és menedzserek, vezetők, HR-esek is hatékonyan integrálják mindennapi munkájukba. A világ legnagyobb coach szervezete, az International Coach Federation (ICF) 2016-os adatai alapján mintegy 53 ezer professzionális coach van a világon, és munkája során közel 11 ezer menedzser vagy vezető használ coaching módszertant. 

 

A Budapesti Metropolitan Egyetem a Business és team coach továbbképzésre a főiskolai, egyetemi vagy alapszakos diplomával rendelkező jelentkezőket várja. A képzés a szakembereket egyszerre készíti fel egyének és csapatok coaching szemléletű támogatására. A gyakorlatorientált képzés során a különböző tudományterületről érkező szakembereket a legkorszerűbb tudással és ismeretekkel készítik fel a coaching szakma nemzetközileg elfogadott standardjainak és etikai alapelveinek alkalmazására.