MTD főtengelyek kertészeti munkagépekhez

forrás: Prím Online, 2019. október 15. 18:40

Az amerikai székhelyű MTD Products a kültéri eszközök piacán vált világhírű vállalattá, többek között a kiváló minőségű kertészeti gépek gyártásának köszönhetően. A cég versenyképességét és termékeinek megbízhatóságát bizonyítja, hogy a legfőbb vetélytársai között megtalálható a John Deere, a Stihl és a Husqvarna egyaránt. 

A főtengelyek szerepe

 

A főtengely nélkülözhetetlen alkatrész minden jármű, többek között a kertészeti gépek motorjának működéséhez. A főtengely rendszere forgási energiát generál, amely lehetővé teszi a gép számára, hogy a kerekek előre haladjanak. A motor összes dugattyúja a forgattyúhoz van kötve, amely szintén csatlakozik a lendkerékhez. A hajtókar a többi motor alkatrésszel együttműködve szinkronizált mozgást eredményez. 

 

A főtengelyek elhelyezkedése

 

A főtengely a motor hengerei alatt található meg. A hengereken belül egy dugattyú helyezkedik el, amely a hengerek fel-le történő mozgatásának kivitelezésében segít. A motor összes dugattyúja a főtengelyhez van csatlakoztatva rudak segítségével. A hengerek a motor többi alkatrészével teljes összhangban kell, hogy működjenek a megfelelő stabilitás és teljesítmény biztosítása érdekében. 

 

Miért mehet tönkre a főtengely?

 

Működés közben a főtengely hőkezelést kap, amelynek célja a kopásállóság növelése, az ellenállás javítása és a nagy felületi keménység elérése. A hőkezelési folyamat miatt a főtengely rendkívül kemény, de egyben törékeny alkatrésszé válik.

 

Ha egy motor csapágyhibás lesz, abban az esetben a túlzott távolság miatt a forgattyú “ugrálókötél-hatást” idézhet elő. A főtengely a hibás működés miatt súlyosan meghajolhat és megrepedhet, de sokszor akár teljesen el is törhet. Amikor a főtengely meghajolt, általában már nem célravezető kiegyenesíteni, mivel az ilyen munkálatok során belső és külső repedések egyaránt létrejöhetnek. A repedések pedig ismét főtengely hibát okoznak rövid időn belül, ezért célszerű minél hamarabb cserélni a hibás alkatrészt.

 

Mit célszerű tenni, ha meghibásodott a kertészeti gép?

 

Érdemes először ellenőrizni az üzemanyagszintet, mivel számos esetben az üzemanyag és az olaj hiánya okozza a hibát. Amennyiben nem ez a probléma forrása, célszerű a szakmai tudástól függően elkezdeni a hibás alkatrész megkeresését.

 

A főtengely meghibásodása nem számít kifejezetten ritka jelenségnek a kertészeti eszközök területén, így ajánlott kiemelt figyelmet fordítani rá az ellenőrzés folyamán. Az Agrooroszi.hu webáruházban található MTD főtengelyek garantálják az alkatrészek strapabíró és hosszan tartó, de a teljesítményt tekintve is kimagasló működését.