Cégalapítás Németországban és Ausztriában - hasonlóságok és különbségek

forrás: Prím Online, 2019. október 21. 08:20

Bár az uniós jogharmonizáció következtében a cégalapítás folyamatában sincsenek jelentős különbségek, mégis van néhány olyan eltérés, amivel még az alapítás előtt érdemes tisztában lenni. Egy megbízható tanácsadó cég segítségével pedig különösen sok időt és pénzt is spórolhat a külpiacra lépő magyar vállalkozó.  

Az Európai Unión belül évek óta folyó jogharmonizációs folyamatnak köszönhetően mára a különböző társasági formákat érintő szabályok az egyes tagállamokban alapvetően hasonlóvá váltak. Néhány különbség ugyanakkor továbbra is fennáll, még olyan országok között is, amelyeknél a beszélt nyelv megegyezik, mint például Ausztria és Németország.  
 

 
 

Cégalapítás Németországban

 

Az Európai Unióban élő természetes és jogi személyek is alapíthatnak németországi céget különösebb megkötés nélkül. Ennek feltétele a büntetlen előélet, illetve, hogy a cégalapító ellen nem folyik vagy folyt semmilyen gazdasági vagy csődbüntettel kapcsolatos eljárás. 

 

A német cégalapítás általános menete

 

Az első lépés annak eldöntése, hogy milyen cégforma keretein belül alapítjuk meg a németországi céget. Ezután következhet a cégalapításhoz szükséges dokumentumok, előkészítése és közjegyző által végzett hitelesítése, majd a társaság cégbírósági bejegyzése, illetve - ha a cégforma megköveteli - az alaptőke befizetése. Ezt külön nem ellenőrzik, de a közjegyző felé igazolni kell. 

 

A német cégalapításhoz szükséges legfontosabb dokumentumok, adatok:

 

 

Németországban viszonylag sokféle cégforma közül választhatnak a vállalkozók, most a két legnépszerűbbet vizsgáljuk meg közelebbről.

 

UG - “Vállalkozói társaság”, “Mini GmbH”

 

Az UG (Unternehmergesellschaft haftungsbeschänkt) tulajdonképpen nem egy különálló cégforma, hanem egy valódi GmbH, csak annak speciális változata. Azt is mondhatjuk, hogy sok szempontból hasonló a GmbH-hoz, ám ahhoz képest jelentős könnyítésekkel.

 

Az UG legfontosabb jellemzői:

 

 

GmbH - a kft. németországi megfelelője

 

A GmbH legfontosabb  jellemzői:

 

 

Cégalapítás Ausztriában

 

Az osztrák cégalapítás tárgyalásakor az egyszerűség kedvéért csak a különbségekre térünk ki a hasonló társaságok németországi cégalapítási folyamataihoz képest. 

 

Az osztrák cégalapítás különbségei

 

Az eljárás hasonló a németországihoz, itt azonban a dokumentumok előkészítését és közjegyzői hitelesítését két további fázis követi. Az első a különféle hivatalos ellenőrzések elvégzése (jogi háttér, alaptőke ellenőrzése). Végül ismét végig kell futni a fejlesztési fázis pontjain, és be kell nyújtani a hivatalos iratokat az illetékes hatóságoknak. Ausztriában szükség lesz továbbá az alapítók személyi igazolványának és lakcímkártyájának fénymásolatára, és erkölcsi bizonyítványára (hiteles német fordításban). 

 

Ausztriában sem jár automatikusan adószám az alapítással, ezt is külön kell igényelni. Ez nem egy rutinfolyamat, rendszerint egy külön eljárás keretében az adóhivatal munkatársai személyesen is ellenőrzik a társaság székhelyén annak valódiságát. 

 

Az osztrák GmbH alapítása megegyezik a németországi folyamattal, egy fontos különbséget kivéve. A kezdőtőke itt nem 25.000, hanem 35.000 euró (amelynek felét ugyancsak be kell fizetni a cég bankszámlájára. Ugyancsak osztrák sajátosság, hogy a cégalapítási folyamat utolsó lépéseként a vállalkozói hivatalnál is szükséges egy külön regisztráció. Az ennek eredményeként kapott vállalkozási engedély kiváltásával kezdheti meg a cég a vállalkozói tevékenységet. 

 

Ausztriában nincs UG cégforma, létezik viszont a Gründungsprivilegierte GmbH, amit nevezhetünk úgy, hogy “az osztrák UG”. A GmbH-hoz képest itt is az alaptőke nagyságában van lényeges különbség, ez társasági forma ugyanis akár 10.000 eurós törzstőkével is megalapítható. 

 

Segítség a külföldi cégalapításhoz

 

Tomasz Kristóf, a GmbH-UG.com alapító-tulajdonosa és vezetője - Fotó: GmbH-UG.com

 

Akár Ausztriában, akár Németországban kerül sor a cégalapításra, az számos hivatali kitérőt, különféle dokumentumok és engedélyek beszerzését, igénylését jelenti. Ha tapasztalatok nélkül, a szükséges információk hiányában vág bele valaki, szinte garantált a kudarc. Ha azonban egy megbízható, az adott piacon évek óta jelenlévő tanácsadó céget bíz meg valaki a cégalapítás levezénylésével, nem csak időt, hanem pénzt is spórolhat. 

 

Ilyen tanácsadó cég a GmbH-UG.com is, ráadásul az általuk biztosított, magyar nyelven elérhető támogatást az alapítás után is igénybe vehető. További előny, hogy - bár egyszeri kiutazás mindenképpen szükséges a cégalapításhoz - segítségükkel sok utazás, kinttartózkodás megspórolható.