Médiatanács-bírságok helytelen korhatár-besorolás miatt

forrás: Prím Online, 2019. október 25. 15:40

Egy angol romantikus komédia és egy magyar filmsorozat-epizód helytelen korhatár-besorolása miatt szabott ki bírságokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. Az egyedül induló Magyar Katolikus Rádió Alapítvány lett a nyertese négy vidéki rádiós frekvencia pályázatának, és a testület öt évvel megújította a tiszafüredi és abádszalóki Rádió 1 szolgáltatójának jogosultságát.

 

Bírságok helytelen korhatár-besorolások miatt

A testület összesen 4,87 millió forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára egy állampolgári bejelentés alapján lefolytatott eljárásban, amiért az júliusban a Bridget Jones babát vár című filmet eggyel alacsonyabb – 12-es – korhatár-kategóriába sorolta, és azt egy, előzeteseit pedig több alkalommal nem az előírt időben mutatta be. A testület egy bírósági felülvizsgálat után lefolytatott új eljárásában az RTL Klub szolgáltatójára 1,42 millió forintos bírságot rótt ki egy 2015. szeptemberi Éjjel-nappal Budapest-epizód és előzeteseinek szintén rossz korhatár-besorolásai miatt. A Médiatanács a bírósági ítéletnek megfelelően, a bírság összegének meghatározásakor előzményként figyelembe vehető korábbi jogsértések körét szűkítve állapította meg a bírság mértékét. A műsorok és előzeteseik a TV2 és az RTL Klub esetében is kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 órakor kerülhettek volna adásba, mivel a bennük megjelenő, szexualitásra utaló elemek kedvezőtlenül befolyásolhatják az érintett korosztály személyiségfejlődését.

 

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét. 

 

Rádiós pályázatokkal kapcsolatos döntések

A testület döntése szerint az Eger 91,8 MHz és a Miskolc 95,1 MHz körzeti, valamint a Hatvan 94,0 MHz és az Encs 95,4 MHz helyi frekvenciák közösségi használatára kiírt pályázati eljárások nyertese az egyedüli pályázó Magyar Katolikus Rádió Alapítvány, amely Szent István Rádió – Gyöngyös, Szent István Rádió – Miskolc, valamint Szent István Rádió – Sátoraljaújhely neveken sugározza majd adásait.

 

Elfogadta a tanács a jelenleg használaton kívüli Körmend 99,8 MHz-es helyi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét kereskedelmi jellegű hasznosításra, a dokumentum a Médiatanács honlapján csütörtökön jelent meg. 

 

A szolgáltató kérelmére a grémium további öt évvel – 2025. február 12-ig – megújította a Tiszafüred 88,7 MHz és Abádszalók 89,2 MHz helyi vételkörzetben, kereskedelmi jelleggel működő 88.7 MHz, 89.2 MHz Rádió 1 szolgáltatójának idén lejáró, hét évre szóló rádiós jogosultságát.