A Xerox bejelentette a 2020-as Év Színét

forrás: Prím Online, 2019. november 7. 16:57

Miközben elfogadják azokat a vitákat, amelyek arról szólnak, hogy a szín hiánya önmagában színnek nevezhető-e (szerintük igen), a Xerox az átlátszót választotta a jövő év színenek. Ugyanazt a színt (vagy nem színt) tehát, mint a víz, az ablakok vagy a celofán színe. 

Ahogy ezek az átlátszó felületek megmutatják mindazt, ami mögöttük van, a Xerox által kiválasztott Év Színe is jól mutatja, mennyire fontos lesz az új, friss látványok hangsúlyozása a jövőben, és kijelöli azt az utat, ami ezen a területen ránk vár.

 

 

„Kiemelhet egy színt, világosíthat egy színt és időnként akár telítettebbé is tehet egy színt” – mondta az átlátszóról Beatriz Custode, Colour Customisation & Engineering Services, Xerox.

 

Évszázadok óta neves művészek, Leonardo Da Vincitől kezdve egészen Elisabeth Louise Vigée Le Brunig használtak lakkot átlátszó rétegként remekműveiken, hogy mélységet és textúrát adjanak azoknak, és ragyogóvá varázsolják a fényben. Az átlátszó még a képzőművészetekben kevéssé járatosak számára is más színbe helyezheti a világot. Például a falfestékek is elérhetők különböző fokú ragyogással, lehetővé téve, hogy hasonlóan csillogó, fényvisszaverő hatást érjünk el, akárcsak egy Rembrandt festményen. 

 

 

A nyomtatás területén a Xerox technológiái, például az iGen 5 és az Iridesse nyomdagépek, valamint az új PrimeLink C9065/C9070 nyomtatók teszik lehetővé az átlátszó tinta használatát, amely ugyanolyan egyszerűen használható, mint a többi szín, beleértve a fémes és fluorszekáló festékeket is. 

 

A következő hetekben megünnepelik és vitát indítanak az átlátszó szín művészi és techológia hatásairól, valamint arról, hogy színnek tekinthető-e.

 

A vitaindító filmük: