Hogyan kell autót mosni?

forrás: Prím Online, 2019. november 15. 14:26

Azt gondolhatnánk, hogy az autómosás nem bonyolult feladat, és nem kell hozzá különösebb szakértelem. Ha az valóban nem is kell, azért érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, mielőtt nekiesik az autójának. 

Az autó fényezése nagyon kényes, a nagy lakkfelületekben könnyű kárt okozni. Ha nem a megfelelő módon vagy nem a megfelelő eszközökkel végzi az autó tisztítását, megkarcolja. Ez nem csupán esztétikai probléma, hiszen a fény az első védőréteg az autón, ezért nagy körültekintéssel kell elvégezni a gépkocsi mosását. 

 

 

 

Mire lesz szükség? 

 

Mivel az autó fényezését sajnos nagyon könnyű megkarcolni, a megfelelő eszközök kiválasztása igen fontos. Ma már a különböző webshopoknak köszönhetően mindenkinek egyszerűen hozzáférhetők nagyon jó minőségű autóápolási szerek, érdemes ezek között válogatni. 

 

Amire szükség lesz:

 

 

Mielőtt nekikezd a folyamatnak, vegye le az óráját és az ékszereit, ugyanis ezekkel is könnyű kárt tenni a felületben. Érdemes odafigyelni arra is, hogy olyan puha anyagú ruhában tisztítsa az autóját, amiben egyrészt kényelmesen mozog, másrészt nyugodtan nekidőlhet az autónak, mert nem karcolja össze. 

 

A mosás folyamata 

 

Először minden esetben érintésmentes mosással kezdjen, mert ezzel a lerakódott szennyeződés nagy része már eltávolítható. Kézi mosóban magasnyomású vízsugárral, otthon pedig egyszerűen slaggal mossa le az autót. Fentről lefelé haladjon, hogy a kosz az autóról lefelé csepegjen.

 

Ezt követően – még mindig nem hozzáérve az autóhoz – habpisztollyal szappanozza be a járművet. Ennek köszönhetően még a makacsabb kosz is lejön. Ha vastag a wax réteg az autón, használja az Ápoltautónál kapható jó minőségű autósamponokat ennek eltávolítására. Ezután ismét mossa le a gépkocsit tiszta vízzel. 

 

A következő lépés már az érintéses mosás lesz, amihez már szüksége lesz egy puha mikroszálas rongyra. Az autó ismételt beszappanozása után a ronggyal fentről lefelé tartó egyenes mozdulatokkal törölje át az autót. Figyeljen arra, hogy ne körkörös mozdulatokkal mossa az autót, mert karcolás esetén a kör alakú karcokat sokkal nehezebb eltávolítani, mint az egyeneseket. A rongyot gyakran öblítse ki, vagy használjon esetleg többet, hogy tényleg precíz munkát tudjon végezni. Ezt a lépést is egy alapos, tiszta vízzel történő öblítés zárja, aminek eredményeként már az összes szennyeződéstől megszabadult. 

 

Az autót hosszabb szálú mikroszálas törlőkendővel érdemes szárazra törölni. Ez biztosan nem karcolja meg a fényezést, illetve magába zárja, ha véletlenül maradt még valamilyen piszok a felületen, a vízcseppeket pedig felszívja. 

 

A folyamat legvégén érdemes waxot is használni, hiszen nem csak védi az autó lakkozását, hanem gyönyörű fényes felületet is eredményez.