Az ABB technológiája biztosítja a Burdzs Kalifa felhőkarcoló megbízható energiaellátását

forrás: Prím Online, 2019. november 18. 10:12

Az ABB intelligens, előrejelző karbantartási megoldást telepített a világhírű Burdzs Kalifa folyamatos üzemelését biztosító áramellátási rendszerekhez. 

Az ABB Ability Electrical Distribution Control System alkalmazásával a létesítménykezelő csapat távolról tudja felügyelni a helyszínen működő 400 villamos fogyasztó mindegyikének, köztük 57 személyfelvonó és a 24 MW-os légkondicionáló rendszer, áramellátását.  Az okostelefonról, táblagépről vagy személyi számítógépről egyetlen kattintással aktiválható távelérésnek köszönhetően az alkalmazottak valós időben ellenőrizhetik és irányíthatják a kulcsfontosságú eszközöket.   

 

A Burdzs Kalifa felhőkarcolóban kiépített karbantartási szolgáltatás az érzékelők valós idejű adataival, az állapot-monitorozás alkalmazásával, valamint a rutinszerű karbantartás kiváltásával akár 30%-kal is csökkenteni tudja a működési/üzemeltetési költségeket. A legnagyobb előnynek mégis annak a biztos tudata tekinthető, hogy az ABB Ability mindent valós időben felügyel.  

 

 

Loay Dajani, a Villamosítás üzletág egyik vezetője így nyilatkozott: „A Burdzs Kalifa felhőkarcolónál végzett munkánk igazolja, hogy az előrejelző karbantartás biztosítja a legnagyobb előnyöket az olyan azonos szintű, létfontosságú eszközök irányításban, amelyeknél a hibamódok egyértelműen meghatározottak.”   

 

„A megoldásunk keretében a Burdzs Kalifa meglévő légmegszakítóit az ABB Ekip plug & play eszközeivel digitálisan korszerűsítettük. Ezek az egységek a korszerűsített megszakítókat közvetlenül az ABB Ability Electrical Distribution Control System-hez csatlakoztatják, aminek eredményeként a vezetők és a szervizcsapatok olyan valós idejű adatokhoz jutnak, amelyek segítségével kimagasló megbízhatóság érhető el, illetve intelligens energiairányítási stratégiák valósíthatók meg. Az ABB nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy együtt dolgozhat azzal a csapattal, amely a világ egyik ikonikus épületét, a Burdzs Kalifa felhőkarcolót üzemelteti.”     

 

Az ABB rendszere a vezetőknek és a szervizcsapatoknak valós idejű adatokat biztosít az energia- és áramellátásról, a hőmérsékletről, az áramerősségről, a feszültségről, a felharmonikusokról, a villamos energia minőségéről és a tartalékvédelmekről is. A felhőalapú algoritmusok a digitális egységektől érkező adatok segítségével elemzik a karbantartás szükségességét, és időben figyelmeztetést küldenek a lehetséges meghibásodásról.  

 

A Burdzs Kalifa nem egyszerűen csak a világ legmagasabb épülete: a mérnöki csúcsteljesítménynek számító építmény Dubaj alkotóerejét is jelképezi. A 163 emeletes épületben lévő Armani Hotel és Armani Residences olyan egyedi életstílust kínálnak, amelyet magas szintű esztétikai élmény és kiváló szolgáltatások jellemeznek. A Burdzs Kalifa felhőkarcolót az úttörő ingatlanfejlesztő cég, az Emaar kezeli, amely meghatározó szerepet játszott Dubaj kiterjedt lakóövezetének kialakításában is.   

 

Az ABB Ability Electrical Distribution Control System előrejelző, prediktív karbantartási stratégiája kiválóan alkalmazható olyan kritikus eszközöknél, amelyeknél fokozott figyelemre és magas szintű felügyeletre van szükség.  A rendszer energiagazdálkodási funkciókat is kínál olyan létesítményekhez, amelyeknél a dinamikus terhelési követelményekhez egyszerűbb vezérlési stratégiák szükségesek. Ezeket az energiagazdálkodási funkciókat egy későbbi időpontban integrálják a Burdzs Kalifa villamosenergia-rendszerébe. 

  

Az ABB Ability Energy and Asset Management System-et (energia- és eszközgazdálkodási rendszert) október 21. és 24. között mutatták be Dubajban, a Világkereskedelmi Központban megrendezett WETEX kiállításon.