Veszelovszki Zsolt kedvenc webhelyei

Csapó Ida Csapó Ida, 2001. január 4. 23:27
Internetszerűség - így nevezi Veszelovszki Zsolt, a Port Computer Rt. vezérigazgatója azt a "valamit", amivel még a CompuServe idején kezdett el foglalkozni, körülbelül nyolc évvel ezelőtt.
Veszelovszki Zsolt: - Akkor ez egy egyedülálló lehetőség volt. Az első telefonhívásokat Németországba kellett eleresztenünk, ez természetesen nem otthon, hanem a munkahelyemen, egy bankban történt! Fantasztikus volt, bár én még évekkel később is azt mondtam Nyírő András barátomnak, hogy ez soha nem lesz elérhető a nagyközönség számára, éljen a CD-ROM! Tévedtem. Nem először a történelem folyamán, de akkor nagyon nagyot. Az internetezés kezdetén nem volt sok néznivaló, Magyarországon kizárólag kísérleti oldalak léteztek. Üstökösként emelkedett ki közülük az Internetto (www.internetto.hu). Azóta sajnos ugyanezen a pályán le is szállt.

Business Online: - Milyen webhelyeket keresett fel ebben a kezdeti időszakban?

V. Zs.: - Kezdetben valóban szörföztem. Mentem, amerre a linkek vittek. Élveztem, hogy egyre újabb és újabb helyekre kerülök el. Nem tudom már, hol jártam akkortájt, de emlékszem, hogy emlékezetes volt a Benetton (www.benneton.com) és David Bowie (www.davidbowie.com) site-ja. Ez utóbbi jelenleg is fantasztikus, bár már teljesen más célt szolgál, mint az eredeti David Bowie-oldal. Egy kis, nyúlfarknyi linkként megmaradt az akkori tartalom. Utólag megtekintve már nem is olyan szép - így változnak az idők…

B. O.: - Vannak-e kedvenc webhelyei a munkájában, illetve olyan lapok, ahová valami miatt rendszeresen visszatér?

V. Zs.: - Természetesen. A sajátunk :-). Ezt mindennap úgy tízszer meg kell néznem (www.port.hu). Komolyra fordítva a szót: a munkám során az adatbázis-kezeléssel, szerverekkel foglalkozó céges honlapokat látogatom rendszeresen. Valóban csak rá kell szánni az időt, és minden ott van. Ha kicsit elrejtve is, ha bután elrendezve is, de ott van. A munkánkkal természetesen az Oracle cég honlapja kapcsolódik leginkább össze. A www.oracle.com nem túl szép, ám rendkívül jól használható site, ahol már meg is lehet vásárolni a szoftvereket. Ez azért furcsa, mert ezek a termékek nem is olyan régen még csak a nagyok számára elérhető kuriózumok voltak. Aztán ma "bemész" egy internetes boltba, és leemeled a polcról. Az ilyen típusú vállalati információs honlapokon különben én személy szerint határozottan nem szeretem a túl egyéni megoldásokat. Ezeknek egyszerűen keresőfelületeknek kellene lenniük. Ki kellene használni az emberekbe épített sztereotípiákat. Mindent ott találjanak meg, ahol elképzelik. Sajnos egy részük kifejezetten rébuszokat állít az ember elé. Jó példaként ezért is elemeltem ki az előzőekben az Oracle oldalait.

Természetesen figyelnünk kell a nagyszámú külföldi "konkurenciát" is. Ötleteket nézni, trendeket vizsgálni itt lehet a legjobban. Nagyon érdekes például, hogy az egyes jobboldali körökben mumusnak tekintett globalizáció hogyan tapasztalható a mi területünkön is. Az amerikai cégek egy ideig megálltak az angol nyelvi területek határán. Nagy probléma lett volna nekik átjönni Európába, napjainkra azonban már alkalmasakká váltak több nyelven történő kezelésre is. Ha nagyon elalszunk, már nem lesz módunk az internetpiacon labdába rúgni. Ezt persze mi is tudjuk. Éljen a kelet-európai összefogás!

B. O.: - Látott-e valamilyen érdekességet a közelmúltban?

V. Zs.: - A napokban tűnt fel a Microsoft oldalain egy érdekesség: www.gist.com/tv. Nem kedvelem a "nagy multi" minden ténykedését, de ez az oldal valóban jó választás volt a Microsoft Network (www.msn.com) kiegészítésére, és úgy néz ki, hogy mélyebb az együttműködés. A site színvilága ugyan nekünk, európaiaknak kicsit zavaró, érdekes azonban az a szolgáltatásözön, amelyet a felhasználó birtokba vehet az oldalon.

B. O.: - A magánéletében milyen kedvenc webhelyei vannak?

V. Zs.: - Nap mint nap használom a saját oldalainkat moziműsor-keresésre. Hiszen ezért is építettük… Napilapot gyakorlatilag már nem vásárolok, mindent megtudok az internetes híroldalakról. Amit a www.nepszabadsag.hu-n és a www.origo.hu-n nem találok meg, az a hír már nincs is. Vagy a Narancs (www.mancs.hu) oldalain lelem meg? Talán ami hiányzik, az egy igazi internetes tényfeltáró lap. De lesz majd az is.

B. O.: - A hírek olvasásában mi jelenti az igazi élményt?

V. Zs.: - A legjobban azt élvezem, hogy olyan mélységben tudom meg az adott hír környezetét, ahogy azt én akarom. Rendszeresen "lefúrok" egy-egy hír mentén, aztán a végére összeáll a teljes kép. Azt hiszem, hogy most ezt élvezem a legjobban az internetben. Néhány héttel ezelőtt például az Origóról elindulva jutottam egy nagyon érdekes beszélgetés oldalára Dunajszky Gáborral (www.origo.hu/hirek/itthon/001018dunajszky.html). Mivel az események idején - elrabolták őket Koszovóban, kilenc hónapig egy föld alatti lyukban raboskodtak, majd az olvasók számára ismeretlen körülmények között kiszabadultak - nem olvastam el róla mindent, most bepótoltam. Megdöbbentő volt így egyben, minden oldalról körbejárni az eseményeket. Itt történt egy utalás egy beszélgetésoldalra Oláh Istvánnal, a társával. Ha lehet, ez még jobban meglepett, megrendített.

B. O.: - Technikai érdekességek?

V. Zs.: - A napokban találtam egy kis csemegét a Flash-kedvelőknek: fantasztikus játszóteret építettek a Kraftwerk környékére. Aki nem tudná: ez egy zenekar, nem egy üzem. A középiskolában ez volt számunkra az új zene üzenete (a 70-es évek végén). Balanescu vonósnégyesre is feldolgozta a "slágereiket". Ez azt mutatja, hogy zeneileg nem is volt annyira rossz. Most az interneten is tovább él a legenda, a www.kraftwerk.com-on.

B. O.: - Saját weblapjuk jól szerkesztett, gazdag tartalmú kulturális kereső. Hogyan jött az ötlet?

V. Zs.: - Úgy tíz évvel ezelőtt próbálkoztam egy heti megjelenésű, ingyenes programajánló lap beindításával. Másfél évig dolgoztam rajta, sok-sok külső segítséggel, és a végén senkit nem találtam, aki azt mondta volna, hogy üzletileg értelme lenne egy ilyen kiadványnak. Az élet az ellenkezőjét igazolta. Nagy búslakodásomban külföldre mentem dolgozni: Finnország havas tájai… Csodaszép, bár mindenkinek azt mondom, télen ne menjen arra depresszióellenes gyógyszer nélkül. Nyáron megint utazgattam arra, s csak ajánlani tudom Lappföld szépségeit. Az Inari tó környéke fantasztikus! Sajnos nem túl sokat lehet az interneten megtudni erről a tájékról, de a www.inari.fi jó kiindulási pont lehet. Szóval "némi" kitérő után, évekkel később az interneten gyakorlatilag kezdeti költségek nélkül állhattam neki az ingyenes programajánlónak, de ezúttal egy részletesebb, információgazdagabb helyet gondoltam ki. Ebből lett a port.hu site.

Napjainkra szinte nincs olyan magyar portál, amely nem ezt a programadatbázist használja. Ez azt jelzi, hogy valóban jól sikerült. Naponta körülbelül tízezren jönnek hozzánk különféle információért. Ezen a piacon azonban jelenleg nincs megállás: a mozgás, az előremutató mozgás jelenti a megélhetést. Így aztán mi is folyamatosan fejlesztünk. Koncertmenü, jegyrendelés, filmelőzetesek - és még ki tudja, mi lesz itt. Már üzemel például a romániai irodánk Bukarestben, és rövidesen a neten is látható lesz a munkájuk eredménye.