Johannesnek nincs több kérdése

forrás: Prím Online, 2019. december 16. 20:42

Az informatikai újságírást a nyolcvanas évek óta folyamatosan művelő kollégánk, Kis János – sokak számára csak Johannes – talán a halálát nem sokkal megelőző stroke és baleset következményeként, december 12-én, 65 éves korában elhunyt.

A mobiltelefonokkal a Westel 450 indulásakor, a személyi számítógépekkel pedig még a BBS-korszakban (telefonos modemre épülő hírközpont, médiavonalon sok tekintetben az internet elődje) lépett frigyre, s az utóbit mindjárt a vírusok elleni harcba vetette be. E témakörben könyvet is írt (Szegedi Imrével közösen) Víruslélektan címmel. Az egyik legelső magyarországi hírportálnál az alapító főszerkesztő, Pósvári Sándor harcostársa volt, majd annak titokzatos halála után a portál – immár lassan negyedszázada – az ő főszerkesztésével üzemelt tovább. 

Eredeti tanult szakmája biológia- és kémia-szakos tanár, valamint marketingkommunikációs szaküzemgazdász, de viszonylag hamar végrehajtotta azt a pályamódosítást, amelynek köszönhetően informatikus, újságíró, majd informatikai igazságügyi szakértő lett.
 
Minden tekintetben az információszabadság híve volt, ostorozta azokat a korlátokat is, amiket az államok állítottak az információ és tudás áramlásának útjába, szabadalmakkal, szerzői jogvédelemmel. A sajtótájékoztatókon sokszor tett fel ilyen irányú kérdéseket, nehezen viselte a zárt szoftverrendszereknek a felhasználókra kényszerített akaratát, még az új funkciókat – az úgynevezett feature-öket – is gyanakvással fogadta, és minden esetben elvárta (erre kérdezett rá először), hogy azok kikapcsolhatók legyenek. A nagy cégek sajtósai nem mindig örültek, amikor a sajtótájékoztatókon felemelte a kezét, majd nehézkesen felállt, lepakolva a szatyrát benne a több mobiltelefonnal, és bemondta az ismert bevezetőt: „csak három rövid kérdésem lenne”...
 
Sok teherrel, nehézséggel kellett életében megbírkóznia, és ezért ő is nehéz, mondhatni különc ember volt, kevesen kerültek közel hozzá. Hirtelen kilépésével az életből azonban a távoli barátokban, az egykori kollégákban – így bennünk is - azok az emlékek törnek a felszínre, amelyek a távolságtartás ellenére is jóságát, nagy lelkét bizonyítják, így nemcsak azoknak hiányzik majd, akik az elmúlt évtizedekben vele voltak.
 
Talán még a kérdései is hiányozni fognak a cégeknek, akármilyen kellemetlenek is tudtak lenni...